15 JUNI 2020

Ontrafelen gewichtsverlies na bariatrische chirurgie

Al decennia wordt bariatrische chirurgie succesvol toegepast bij morbide obesitas. Desondanks is nog niet precies bekend hoe deze ingreep leidt tot gewichtsverlies. In haar promotieonderzoek bij Vitalys, onderdeel van Rijnstate, gaat Yonta van der Burgh een aantal van deze mechanismen ontrafelen om de behandeling van obesitas verder te verbeteren.

Ontrafelen gewichtsverlies na bariatrische chirurgie

De belangrijkste oorzaak van het initiële gewichtsverlies na bariatrische chirurgie is waarschijnlijk de verminderde inname van voeding. Over de oorzaak daarvan bestaan verschillende theorieën. Eerst werd gedacht dat mechanische restrictie door het creëren van een kleine maag zorgt voor gewichtsverlies, maar inmiddels is aangetoond dat voeding de verkleinde maag juist sneller passeert. Promovendus Yonta van der Burgh gaat onderzoek doen naar voedingsinname, maagontlediging en buikpijnklachten.

Yonta heeft na haar BSc voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit de opleidingen MSc Nutrition and Health en Master Arts-klinisch onderzoeker (AKO) aan de Universiteit van Maastricht gevolgd. Tijdens haar afstudeerstage heeft ze bij Vitalys onderzoek gedaan naar de distale gastric bypass, een zeer extreme bariatrische ingreep voor mensen die na de normale gastric bypass niet voldoende zijn afgevallen.

“Ik was geïntrigeerd door de problemen die bij sommige mensen ontstonden, zoals vitaminetekorten en buikklachten. Door beter te begrijpen wat de onderliggende mechanismen van een bariatrische ingreep zijn, kunnen we mogelijk patiënten in de toekomst nog beter behandelen”, vertelt Yonta. “Zo help ik de afstand tussen voedingsonderzoek en de medische praktijk kleiner maken.”

Voedselvoorkeur 
Het lijkt erop dat mensen na bariatrische chirurgie minder voorkeur hebben voor vet- en suikerrijke voeding. Yonta gaat dat onderzoeken met Prof. dr. Marco Bueter, chirurg en hoogleraar aan de Universiteit van Zürich, via een speciaal ontwikkelde ‘drinkometer’. “Pre- en postoperatief bieden we dan verschillende soorten drankjes aan die variëren in vet- en suikergehalte, en met de drinkometer meten we hoeveel en hoe snel mensen ze consumeren. We hopen in het najaar van 2020 te kunnen starten.”  

Maagontlediging 
Onderzoek naar de maagontlediging na bariatrische chirurgie gebeurt in samenwerking met Wageningen Universiteit en de afdeling nucleaire geneeskunde in het Rijnstate Ziekenhuis. Ook de 3t-MRI scanner van Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt gebruikt. “Met dr. Paul Smeets (WUR) en Laura Deden (Rijnstate) heb ik de snelheid van voedselpassage door de verkleinde maag, de gastric pouch, bepaald met een MRI-scan bij mensen die zeer veel of juist zeer weinig gewicht zijn verloren na een gastric bypass operatie. De resultaten zijn we nu aan het analyseren. Laura heeft dit eerder onderzocht middels scintigrafie scans, en vond toen een snellere maagpouch-ontlediging bij patiënten die onvoldoende gewicht waren verloren. Mogelijk heeft dit te maken met het honger- en verzadigingsgevoel via de incretine-hormonen. Onderzoekers over de hele wereld proberen bariatrische ingrepen nog effectiever te maken door bijvoorbeeld een bandje om de pouch. Ook van dit soort bandjes gaan we het effect op de maagontlediging onderzoeken.” 

Maag-darmproblemen
Door bariatrische operaties verandert de anatomie van het maagdarmstelsel en dat leidt bij 30% van de patiënten tot buikpijnklachten. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door verminderde afgifte van verteringsenzymen en frequenter voorkomen van bijvoorbeeld lactose-intolerantie en bacteriële overgroei. Omdat er veel mogelijke oorzaken zijn van buikpijn, is het lastig om de oorzaak te achterhalen. “Met meer kennis kunnen we patiënten met deze klachten beter en sneller helpen en voorkomen dat hun gewicht opnieuw toeneemt.”  

Voeding en obesitas behandeling
Via Alliantie Voeding in de Zorg werken Rijnstate, Vitalys en Wageningen University & Research samen aan optimale zorg voor bariatriepatiënten. Het promotieonderzoek van Yonta valt binnen het onderzoeksprogramma ‘Voeding en obesitas behandeling’ onder leiding van prof. dr. Eric Hazebroek, chirurg in het Rijnstate Ziekenhuis en buitengewoon hoogleraar aan Wageningen Universitity & Research. De promotoren van Yonta zijn prof. dr. Eric Hazebroek en dr. Agnes Berendsen van Wageningen University & Research. 

Meer lezen: 


RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.