18 JUNI 2020
“Obesitas is wereldwijd een groot probleem en met bariatrische chirurgie bereiken we goede resultaten, maar er is nog geen gouden standaard. Gezien mijn chirurgische ambities spreekt dit onderzoek naar het verbeteren van de technieken me aan”, vertelt Sietske Okkema, sinds oktober 2019 promovenda bij Vitalys, onderdeel van Rijnstate.
Ze heeft hiervoor in Leiden Geneeskunde gestudeerd en daarna een jaar als arts-assistent gewerkt op de afdeling chirurgie in Medisch Centrum Leeuwarden.
Verbeteren
De meest uitgevoerde methoden van bariatrische chirurgie zijn de gastric sleeve, waarbij de maag wordt verkleind, en de Roux-en-Y Gastric Bypass (RYGB), waarbij zowel de maag wordt verkleind als de dunne darm wordt omgeleid. Sietske gaat op zoek naar verbeterde technieken die bij patiënten leiden tot meer en blijvend gewichtsverlies op de lange termijn.
“Mijn voorgangers zijn gestart met modificaties van de gastric bypass, de RYGB, zoals het verlengen en versmallen van de maagpouch of het plaatsen van een bandje rond de maagpouch. De 3-jaarsresultaten zijn veelbelovend, de komende jaren zal ik de 4- en 5- jaarsresultaten verzamelen. Daarnaast gaan we kijken of het plaatsen van een ring zo’n zelfde effect heeft bij de gastric sleeve. Deze studie starten we deze zomer in samenwerking met het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen”, aldus Sietske.
Dumping syndroom
Verbeterde technieken hebben mogelijk ook invloed op het zogenaamde ‘dumping syndroom’. Dit ontstaat voornamelijk na een gastric bypass en leidt tot klachten als hartkloppingen, duizeligheid, volgevoel, buikpijn en –krampen. “We denken dat een te snelle maagontlediging de oorzaak is en dat verbeterde chirurgische procedures dit proces kunnen vertragen, zodat de klachten minder worden. Bij Vitalys plaatsen we soms al een bandje om de maagpouch. Dit lijkt een positief effect te hebben. Het werkingsmechanisme hierachter is nog niet helemaal duidelijk en dat gaan we verder onderzoeken”, zegt Sietske.
Samenwerken
Via Alliantie Voeding in de Zorg werken Rijnstate, Vitalys en Wageningen University & Research samen aan optimale voedingszorg voor bariatriepatiënten, voor en na de ingreep. Het promotieonderzoek van Sietske valt binnen het onderzoeksprogramma ‘Voeding en obesitas behandeling’ onder leiding van prof. dr. Eric Hazebroek, chirurg in het Rijnstate Ziekenhuis en buitengewoon hoogleraar aan Wageningen Universiteit. Hij is ook haar promotor.
Meer informatie:
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.