27 FEBRUARI 2020

Steeds meer goede voeding in de zorg

Over het belang van goede voeding in de zorg is iedereen het eens. Maar hoe kom je tot een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers? De deelnemers aan het 3e landelijke seminar Goede voeding in de zorg, georganiseerd door Alliantie Voeding in de Zorg in Ziekenhuis Gelderse Vallei, werden getrakteerd op praktijkverhalen en handvatten om zelf verdere stappen te zetten.

Steeds meer goede voeding in de zorg

Meer dan 100 aanwezigen op het 3e Seminar Goede Voeding in de Zorg (Foto: Mcklin fotografie)

Een minibolletje met zalm, doperwten- of bietenspread, salades met zeewier of met linzen en een smoothie met bosvruchten of wortel met gember. De ruim 100 zorgprofessionals van ziekenhuizen en zorginstellingen uit het hele land werden op 20 februari verwelkomd met een kleurige, smakelijke en natuurlijk gezonde lunch. Zo werden de aanwezigen al tijdens de inloop geïnspireerd. Het seminar, een activiteit binnen het project Goede Zorg Proef Je, is een vervolg op de expertmeeting van oktober 2019. De interactieve middag bood veel ruimte voor inspireren en netwerken. Ga voor een sfeerimpressie van het seminar naar het fotoalbum.

Op de goede weg

De gepresenteerde praktijkverhalen en de enthousiaste deelnemers laten zien dat voeding in de zorg aan het veranderen is. Veel partijen zijn al begonnen, maar weten nog niet precies hoe ze een concrete stap kunnen zetten. “Het is fijn dat ik hier alle vragen kan stellen, want er komt heel wat bij kijken om de hele keten anders te organiseren”, is een veel gehoorde opmerking.

Nationaal Preventieakkoord

Gezonde voeding in de zorg is één van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord, dat in 2018 is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) en 70 partijen, waaronder Alliantie Voeding in de Zorg. “Het streven is dat in 2025 50% van de ziekenhuizen een gezonder voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers heeft, en in 2030 100%. Daarbij ligt de aandacht niet alleen bij gezonde voeding, maar ook steeds meer op een gezonde eetomgeving die het gemakkelijker maakt om voor gezonde producten te kiezen”, aldus de bijdrage vanuit VWS. Het verbeteren van voedingsconcepten in zorginstellingen is één van de stappen op weg naar betere voeding op maat in de medische zorg (Manifest, 2018).

Goede Zorg Proef Je

Menrike Menkveld, directeur Alliantie Voeding in de Zorg benoemt de mogelijkheden die Alliantie Voeding in de Zorg hierbij biedt: “Vanuit ons project Goede Zorg Proef Je delen we best-practices, bijvoorbeeld uit Ziekenhuis Gelderse Vallei dat al 12,5 jaar het Voedingsziekenhuis van Nederland is.” Ze nodigt zorginstellingen uit om mee te doen, om kennis te delen en vragen te stellen. “Iedereen bevindt zich in een andere fase richting een gezond voedingsaanbod. Samen hebben we een veelheid aan ervaringen. We kunnen van elkaar leren en elkaar inspireren.”

Droom

Ook de droom van Mirjam van ’t Veld, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei, sluit aan bij het Nationaal Preventieakkoord. Ze wil van haar ziekenhuis een gezondheidshuis maken waarin niet alleen aandacht is voor gezonder eten, maar ook voor meer bewegen en beter slapen. Dan krijgen patiënten begeleiding om thuis deze gezonde gewoontes vol te houden en leren ze zelf de regie te nemen voor hun welbevinden.

Kleur en plezier

Veranderen naar een gezonder voedingsaanbod kan! Dat vertelden Charlotte Verhage, manager horeca, meeting & events in het MeanderMC in Amersfoort, Coralie Azzouzi, hoofd hoteldienst facilitair bedrijf Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Eline Vermeulen, hoofd eten, drinken gastvrijheid Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hun belangrijkste tip is: “Werk vanaf het begin samen met alle afdelingen die met voedsel te maken hebben, want je hebt de kennis van iedereen nodig. Bovendien creëer je zo draagvlak.” Daarnaast pleiten ze voor kleur op het bord, een duidelijk verhaal over het belang van gezonde voeding en plezier in de weg naar een gezonder voedingsaanbod.

Haarspeldbochten

Maarten Soeters, internist-endocrinoloog bij AMC, is in zijn ziekenhuis betrokken bij de invoering van Zorg op het bord. Hij vergelijkt de weg naar gezonde voeding in het AMC met zijn fietstocht op de Stelvio: “Onderweg naar de top kom je veel haarspeldbochten tegen, maar het is zeker de moeite waard. Goed eten heeft immers veel invloed op de gezondheid van de patiënt." Artsen hebben een voorbeeldrol in voedingszorg. Het is belangrijk artsen daarbij te ondersteunen, bijvoorbeeld via het onderwijs. 


Binnenkort volgt het verslag van deel 2 van 3e seminar Goede Voeding in de Zorg, met daarin aandacht voor de workshops:
o    Richtlijn Gezondere eetomgevingen (Voedingscentrum, Ziekenhuis Gelderse Vallei)
o    Kwaliteitsindicator vs. Gezond voedingsaanbod, spanningsveld of niet? (Stuurgroep Ondervoeding, Amphia ziekenhuis)
o    Multidisciplinair werken: ontwikkeling van een visiedocument (Nederlandse vereniging van Diëtisten, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis)


Meer weten over Goede Zorg Proef Je?
Vragen? Neem contact op met Gisette van Dam, projectmedewerker Goede Zorg Proef Je  (0318 435484).

Meer lezen:
-Een gezond voedingsaanbod voor patiënt, personeel en bezoeker in ziekenhuizen - Resultaten Expertmeeting, Alliantie Voeding in de Zorg, 2019
-Voedingszorg op maat in medische zorg - Manifest, Alliantie Voeding in de Zorg, 2018
-Sfeerimpressie van het 3e Seminar Goede Voeding in de Zorg


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.