05 DECEMBER 2019
Deze resultaten geven inzicht in succesfactoren van patiëntgerichte interventies bij diabetes type 2. 'De meest succesvolle interventies waren gebaseerd op grondig vooronderzoek waarin de prioriteiten van de deelnemers centraal stonden. Ook het aansluiten bij de lokale cultuur van de deelnemers is belangrijk. Een totaal van 10 tot 20 groepssessies tijdens de interventie blijkt eveneens een belangrijke voorspeller van succes, ‘ vertelt Kristel.
Systematic review of salutogenic-oriented lifestyle randomised controlled trials for adults with type 2 diabetes mellitus. Patient Education and Counseling. November 2019, Polhuis CCM, Bouwman LI, Vaandrager L, Soedamah-Muthu SS en Koelen MA |
Kristel zet met haar Leertraject Diabetes in op mensen helpen gezonde voedingskeuzes te maken in het dagelijks leven. Diabetes type 2 komt steeds vaker voor en verhoogt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Onder andere gezond eten vermindert het risico op diabetes. Het volhouden van leefstijlinterventies gericht op voeding blijft echter een uitdaging. ‘Voor de systematic review selecteerde ik dan ook studies waarin gezondheid breder gedefinieerd was dan alleen fysieke gezondheid,’ legt Kristel uit. ‘Ook vond ik het belangrijk dat er aandacht was voor het leren omgaan met de diabetes én dat deelnemers zelf actief betrokken waren bij de ontwikkeling van de interventie.’
De opgedane inzichten hebben we vergeleken met hoe volwassen met diabetes type 2 in hun dagelijks leven met voeding en hun ziekte omgaan middels een kwalitatieve studie. De resultaten zijn in lijn met de systematic review. Om daadwerkelijk verandering te realiseren helpt het als mensen zich oprecht gezien en gehoord voelen. Ook ondersteuning in het leerproces en het omgaan met stress helpt. Op basis van de inzichten uit beide studies ontwikkelen we het Leertraject Diabetes. Alliantie Voeding in de Zorg biedt via haar partners een proeftuin voor pilotstudies binnen het Leertraject Diabetes.
Het project Leertraject Diabetes (2017-2021), gesubsidieerd vanuit de Stichting Edema-Steernberg, staat onder de leiding van Prof. Marianne Geleijnse en Prof. Maria Koelen van Wageningen University & Research. Alliantie Voeding biedt via haar netwerk een koppeling naar de zorgpraktijk. Ook University of Tilburg, University of Cagliari (Italië), Hospital del Mar, Medical Research Institute (IMIM in Barcelona, Spanje), General Practices Medical Center Veluwse Poort (Ede) zijn partners in het project.
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig