Van 24 tot en met 29 augustus 2025 vond in Parijs het International Congress of Nutrition plaats, hét toonaangevende wetenschappelijke evenement op het gebied van voeding en gezondheid. Het centrale thema was “Sustainable Food for Global Health”. Tijdens een sessie over klimaatverandering, duurzaamheid en voeding presenteerde Gerda resultaten uit het Goede Zorg Proef Je®-programma, met data over de verschuiving naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in de zorg. Daarnaast bood een presentatie over de EAT-Lancet 2025 inzichten in het nieuwe rapport dat in oktober wordt gepubliceerd.
Van 24 tot en met 29 augustus 2025 vond in Parijs het International Congress of Nutrition plaats, hét toonaangevende wetenschappelijke evenement op het gebied van voeding en gezondheid. Het centrale thema was “Sustainable Food for Global Health”. Tijdens een sessie over klimaatverandering, duurzaamheid en voeding presenteerde Gerda resultaten uit het Goede Zorg Proef Je®-programma, met data over de verschuiving naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod in de zorg. Daarnaast bood een presentatie over de EAT-Lancet 2025 inzichten in het nieuwe rapport dat in oktober wordt gepubliceerd.
“Het succesvolle programma Goede Zorg Proef Je bewijst dat een gezamenlijke inzet van koplopers en een landelijke aanpak kan leiden tot een aanzienlijke verschuiving naar een gezonder en duurzamere voedselomgeving binnen enkele jaren. Deze verandering is niet alleen van belang voor patiënten, medewerkers en bezoekers maar ook voor de verduurzaming van de zorgsector. We kunnen dit echter niet alleen realiseren, samenwerking is cruciaal en alle actoren in de keten spelen daarbij een belangrijke rol.” aldus Dr. Ir. Gerda Pot.
Inspirerende bijdragen
Prof. Frank Hu van Harvard University gaf een breed overzicht van tientallen jaren observationeel onderzoek en benadrukte dat het nu vooral draait om implementatie en actie en meer aandacht voor duurzame voeding.
Ook vanuit Wageningen University & Research waren er inspirerende bijdragen aan het congres. Professor Renger Witkamp sprak over Food as Medicine. Dr. Pol Grootswagers en professor Lisette de Groot deelden hun nieuwste inzichten in eiwitkwaliteit en de betekenis daarvan voor gezondheid en veroudering.
Professor Edith Feskens, hoogleraar Global Health, ging in op (ultra)bewerkte voedingsmiddelen en werd bovendien benoemd tot secretaris-generaal van de IUNS. En professor Ciarán Forde leverde een waardevolle bijdrage met zijn onderzoek naar de invloed van de eetomgeving en de snelheid van eten bij (ultra)bewerkte voeding.
Emeritus professor Hautvast ontving daarnaast de Living Legend Award van IUNS, een oeuvreprijs als erkenning voor zijn jarenlange inzet voor voedingsonderzoek. De Living legend award wordt uitgereikt aan voedingswetenschappers die 80 jaar en ouder zijn en een significante bijdrage hebben geleverd aan het voedingsonderzoek.
En dr. Femke Hoevenaars presenteerde resultaten van de Imagine-studie met 3D-geprinte voeding die is uitgevoerd bij patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Beter aanbod voor gezonde en duurzame voedselkeuzes
Voor het verbeteren van het voedingsaanbod in scholen, zorginstellingen, kantines en horeca zijn duidelijke kaders nodig, bijvoorbeeld bij de aanbesteding van voedselinkoop. Uit een Engelse studie naar afhaalmaaltijden blijkt dat kleine aanbieders vaak gerechten verkopen met hoge caloriegehaltes, terwijl hier nog geen beleid op wordt toegepast. Binnen de EU zijn de aanbestedingsregels voor voeding onderzocht en zijn er aanbevelingen gedaan om deze te versterken. Een inspirerend voorbeeld komt uit de gemeente Kopenhagen: daar zorgen duidelijke afspraken over onder andere het voedingsaanbod voor jonge kinderen ervoor dat inmiddels 90% van het aanbod op scholen en kinderdagverblijven biologisch is.
Het congres toont hoe kennisdeling en innovatie wereldwijd bijdragen aan betere voeding, ook in de zorg, en onderstreept het belang van internationale samenwerking om deze vooruitgang te versnellen.
Meer lezen