• Begin
  • 07 juni 2021
  • 09:30 uur
  • |
  • Einde
  • 10 juni 2021
  • 17:00 uur
  • |
  • Locatie
  • Utrecht of digitaal
  • |
  • Meer informatie

Congres VoedingNL 2021: Vetten en metabole gezondheid

Vetweefsel is divers, complex en metabool actief. Denk aan subcutaan, visceraal, ectopisch en bruin vet, elk met andere eigenschappen. Daarnaast bevat vetweefsel niet alleen vetcellen, maar bijvoorbeeld ook immuuncellen, met (anti)inflammatoire activiteit. Tot slot zijn er vetten die een cruciale rol vervullen zoals in hormonen en celmembranen. Vetten in ons lichaam hebben hiermee grote invloed op de (cardio)metabole gezondheid. Wat is de rol van verzadigde, onverzadigde en andere vetten in de voeding? VoedingNL21 biedt de meest recente inzichten en passende voedingsadviezen.

Congres VoedingNL 2021: Vetten en metabole gezondheid

Ga voor het programma & aanmelden naar de website van VoedingNL.


Young Professional Award & PosterPitch

De Young Professional Award (indienen uiterlijk 20 mei 2021) en de PosterPitch (indienen uiterlijk 27 mei 2021) bieden een podium om andere voedingsprofessionals te informeren en inspireren. De Young Professional Award zet jong, prikkelend talent in het zonnetje.

Posterpresentaties 7 juni

Op 7 juni zullen er ook een aantal van onze onderzoekers hun bevindingen vanuit diverse onderzoekslijnen presenteren aan de hand van posters:

  • Voeding in het geneeskundecurriculum. Marieke Plas en Menrike Menkveld, vanuit het project Aandacht voor leefstijl en overgewicht zorgopleidingen
  • Samen naar een gezond voedingsaanbod in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Vanuit het project Goede Zorg Proef Je
  • Hoe bereiken we oudere inwoners in Ede met voedingsinformatie? Amber van Hoof, Emmelyne Vasse, Ellen Poolman– vanuit onderzoekslijn Geriatrie en Ouderen
  • Plantaardige voeding in het ziekenhuis: de patiëntbeleving van de veganistische patiënt. Leonie Horne en Nina Gerritsen vanuit het project Goede Zorg Proef Je
  • COFIT studie: de associatie tussen eiwitinname en fysiek functioneren in ex-COVID-19 patiënten, Jens van der Horst 
  • Voed je beter: Gezonde voeding in het behandelplan van mensen met hart- en vaatziekten. Ilse Evers, Renate Winkels, Remy Bemelmans, Marcel Hovens, Marianne Geleijnse vanuit onze onderzoekslijn Hart- en Vaatziekten
  • Eetscore bij mensen met hypertensie. Anne Slotegraaf, Ilse Evers, Fenna Hinssen, Remy Bemelmans vanuit onze onderzoekslijn Hart- en Vaatziekten

VoedingNL21

Congres VoedingNL21 is voor iedereen die professioneel betrokken is bij voeding, ziekte en gezondheid, zoals voedingswetenschappers, diëtisten, artsen, beleidsmakers en marketeers. Het congres is een initiatief van Alliantie Voeding in de Zorg, Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen (NAV) en de NVVL, network for food experts. De organisatie is in handen van PitActief. Namens de Alliantie Voeding zitten in de programmacommissie:

  • Prof.dr. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en chronische ziekten, Wageningen University & Research;
  • Prof.dr. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en farmacologie, Wageningen University & Research.