In het eerste deel van dit webinar laten we aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe je als voedings- en gezondheidsprofessional kunt screenen op ondervoeding en hoe je de eiwitbehoefte van ouderen berekent. Ook geven we praktische tips over het verhogen van de eiwitinname en gaan we in op factoren die de eetlust kunnen beïnvloeden. Daarna vertellen we over de rol van eiwitkwaliteit bij het behoud van spiermassa en kijken we naar de verschillen tussen plantaardig en dierlijk eiwit. We beantwoorden de vraag of plantaardig eiwit net zo gunstig is als dierlijk eiwit voor spieropbouw. Tot slot gaan we in op de combinatie van eiwitinname en beweging bij het behoud van spiermassa. We beantwoorden de vraag of krachttraining essentieel is voor de opbouw van spiermassa of dat gewoon bewegen al effectief is. En hoe zinvol is extra eiwitinname bij ouderen die niet of maar weinig kunnen bewegen? Je hoort het op 11 oktober. Heb je meer vragen? Er is veel ruimte om die te stellen.
Sprekers
Emmelyne Vasse en Pol Grootswagers zijn sprekers tijdens dit webinar. Emmelyne is diëtist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, projectleider bij het Kenniscentrum Ondervoeding en projectleider bij Alliantie Voeding in de zorg. Pol promoveerde in 2020 op spierkwaliteit tijdens veroudering. Hij is nu postdoctoraal onderzoeker aan Wageningen University & Research waar hij zich verder specialiseert in de rol van voeding en beweging tijdens veroudering.
Ben je wat minder bekend met ondervoeding, afname van spiermassa en de rol van eiwitinname hierbij? Dan raden wij je aan om vooraf deze video te bekijken.
Accreditatie is aangevraagd voor diëtisten (ADAP), verpleegkundingen (V&VN) en praktijkverpleegkundigen (NVvPO).