‘Het zijn allebei gevalideerde en digitale tools waarmee we voedingsadvies op maat geven op basis van de Richtlijnen Goede Voeding (RGV). Bij zowel NutriProfiel® en Eetscore vullen mensen een vragenlijst in waarmee we hun voedingspatroon in kaart brengen op basis van zestien voedingsgroepen. Ze krijgen vervolgens een totaalscore en een score per productgroep. Tot slot krijgen ze een persoonlijk advies om meer te eten volgens de RGV. Bij NutriProfiel® is het advies nog meer op maat omdat de bloedwaarden van de vier vitamines, namelijk vitamine D, B6, B12 en foliumzuur, worden meegenomen. NutriProfiel® wordt aangeboden door een arts wanneer mensen een vitaminebepaling op één of meer van deze vitamines laten doen. We hopen dat mensen met het NutriProfiel®-voedingsadvies de vitaminestatus via hun voeding verbeteren, want daarmee krijgen ze zo veel meer gezonde stoffen binnen dan wanneer ze hun vitaminewaarden zouden verbeteren met enkel een supplement. Bovendien kun je in sommige gevallen met langdurig supplementgebruik de Algemene Dagelijks Aanbevolen hoeveelheid overschrijden, wat schadelijk kan zijn.’
‘Als centrale contactpersoon voor Eetscore en NutriProfiel® houd ik me bezig met het coördineren, implementeren en evalueren van voedingsadvies op maat via deze instrumenten. Door de samenwerking van Wageningen University & Research (WUR) met Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben we tools ontwikkeld die zijn gebaseerd op de allerlaatste richtlijnen en wetenschappelijk bewijs én die inzetbaar zijn in de reguliere zorg. Ziekenhuis Gelderse Vallei zet in op voeding, bewegen en slaap en maakt kennis daarover beschikbaar in de patiëntenzorg. Ik verbind WUR en Ziekenhuis Gelderse Vallei aan elkaar. Samen met onderzoekers, artsen en andere professionals geven we zo steeds meer mensen voedingsadvies op maat.
Toen ik vijf jaar geleden bij Alliantie Voeding in de Zorg begon werkte ik nauw samen met zorgprofessionals om NutriProfiel® en Eetscore op de polikliniek in te zetten en evalueerde ik de toepasbaarheid bij patiënten en zorgverleners. Nu ben ik als coördinator betrokken bij meerdere projecten en zet ik mijn ervaring in bij de begeleiding naar verdere inzet van de tools. Zo is Eetscore nu doorlopend beschikbaar binnen de e-zorg in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voeren we gesprekken over een brede uitrol in Rijnstate. Ook coördineer ik de vergaderingen met de NutriProfiel®-stuurgroep, waarmee we in de gaten houden of de instrumenten een update vereisen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten op gebied van voeding en laboratoriumdiagnostiek en waarmee we studies monitoren die worden gedaan bij sporters en met een huisartspraktijk.’
‘Het bijeen brengen van een netwerk, met name mensen uit de zorgpraktijk, is het voornaamste. Zo was het voor het implementeren van Eetscore op de poli van Ziekenhuis Gelderse Vallei belangrijk voor het draagvlak dat ik in contact kwam met hun diëtisten. Nu wordt er zelfs door een diëtist onderzoek gedaan naar de inzet van Eetscore op de poli van cardiologie.’
‘Voedingsadvies op maat is echt een trend geworden, en Alliantie Voeding in Zorg is wat betreft implementatie in de zorg en wetenschappelijke onderbouwing daarvan koploper geweest. Het klinisch-chemisch en hematologisch laboratorium (KCHL) van Ziekenhuis Gelderse Vallei is vooralsnog het enige in Nederland dat laboratoriumdiagnostiek combineert met voedingsadvies via Eetscore. Zonder de inzet van KCHL en de hulp van ambassadeurs als internist Remy Bemelmans en hoogleraar en voormalig MDL-arts Ben Witteman was de grootschalige implementatie van NutriProfiel® nooit gelukt. De dienst wordt zelfs standaard aangeboden door alle huisartsen in Regio Foodvalley. De 10.000e aanvraag is inmiddels gedaan. Daar ben ik trots op, want zo bieden we al 10.000 mensen een mogelijkheid om met voeding aan de slag te gaan. Bovendien hebben huisartsen en medisch specialisten een hulpmiddel om voeding te bespreken.’
‘We zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét expertisecentrum op gebied van voeding in de zorg. Ik hoop dat we die positie behouden. Ik wens ons heel veel succes toe; dat met Goede Zorg Proef Je het voedingsaanbod van alle ziekenhuizen gezond wordt en dat hetzelfde gebeurt met revalidatiecentra en de GGZ. Ik hoop ook dat we de inzet van Eetscore en NutriProfiel® steeds breder en vaker kunnen inzetten in de eerste en tweede lijn. En dat met het onderzoek in de praktijk de ontwikkeling en inzetbaarheid van deze tools nog beter aansluit bij de behoeften van de patiënt en hen helpt om gezonder te eten.’
‘Met een handje ongezouten noten, omdat dat wordt aanbevolen door de RGV. Ook Eetscore raadt dit aan, maar geeft daarnaast alternatief advies voor het geval je dat niet eet. Zo kan je de aanbeveling echt aanpassen naar jouw situatie. We willen Eetscore doorontwikkelen zodat je vooraf kan aangeven of je bepaalde productgroepen niet eet, zodat die automatisch niet worden aangeraden en waarvoor je alternatieven krijgt.’
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.