01 JULI 2021

Eetscore vanaf nu onderdeel eZorg

De voedingsmonitoring en -screeningtool Eetscore is vanaf nu via eZorg beschikbaar. Ziekenhuis Gelderse Vallei is daarmee de eerste partij in Nederland die Eetscore gebruikt in de reguliere zorg. De tool werd ontwikkeld en gevalideerd door Wageningen University & Research.

Eetscore vanaf nu onderdeel eZorg

Foto: EJ Brouwer, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Eetscore biedt inzicht in de voedingsgewoonten van patiënten. Zowel patiënten als zorgprofessionals zien de resultaten van Eetscore, dit biedt een handvat om voeding bespreekbaar te maken in de zorgpraktijk. Patiënten kunnen vervolgens zelf aan de slag met het persoonlijke voedingsadvies van Eetscore.

Voeding in gezondheidszorg

Edith Feskens, hoogleraar Global Nutrition is blij dat Eetscore opgenomen is in de eZorg: "We merken dat voeding een steeds grotere plaats krijgt in de gezondheidszorg en dat is een goede ontwikkeling. Ruim vijftig jaar voedingsonderzoek toont aan hoe belangrijk voeding en leefstijl zijn voor iemands gezondheid en/of herstel. Met Eetscore gaan we met de Alliantie Voeding in de Zorg voor een breed gebruik in de zorg. Dat kan bijdragen aan het verbeteren van het voedingspatroon van een patiënt en diens algehele gezondheid."

Handvat voeding

Onder zorgprofessionals is Eetscore goed ontvangen. Dr. Remy Bemelmans is Internist Vasculaire Geneeskunde bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en werkt via pilotstudies al enige tijd met de tool: "De inzet van Eetscore biedt een handvat voor het bespreken van voeding. Zo kun je als specialist aan de hand van de resultaten met patiënten in gesprek over hun voedingspatroon. Een patiënt kan vervolgens zelf met de adviezen aan de slag. Dat scheelt tijd, want je hoeft het voedingspatroon niet uit te vragen tijdens het spreekuur. Het wordt daarmee ook makkelijker om gericht te verwijzen naar een diëtist. Ik verwacht dat de Eetscore vooral poliklinisch wordt ingezet. Denk aan patiënten met maag-, darm- en leveraandoeningen, bij hartrevalidatie of het Reuk- en smaakcentrum."

Richtlijnen Goede Voeding

De items die in de Eetscore nagevraagd worden, zijn gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad. Deze zijn onder meer bedoeld voor de preventie van chronische ziekten én vormen de basis voor het voedingsadvies van patiënten met een chronische ziekte. De vragenlijst is samengesteld met behulp van gegevens uit de landelijke Voedselconsumptiepeilingen van het RIVM.

Bewustwording en draagvlak

Via de Alliantie Voeding in de Zorg is de inzet van Eetscore geëvalueerd in een project voor Zorginstituut Nederland. Dit project onder poliklinische patiënten met een hoge bloeddruk die onder behandeling waren in Ziekenhuis Gelderse Vallei en bij huisartsenpraktijken in de regio, leidde tot meer bewustwording en draagvlak bij zowel patiënten, zorgprofessionals als branche- en zorgorganisaties.

Doorontwikkeling

Nu Eetscore is opgenomen in de reguliere zorg, staat doorontwikkeling op de agenda. Denk hierbij aan de inzet door diëtisten via diëtisten via NVD en een afgestemde Eetscore voor specifieke doelgroepen, zoals bij darmziekten, na een bariatrische ingreep of na een beroerte. Lees over alle onderzoeksprojecten van Alliantie Voeding in de Zorg met Eetscore via de projectpagina.   

Bij aanmelding voor onderzoek of bij interesse voor implementatie mail het Eetscore-team.  

Publicaties met Eetscore

Eetscore in de zorgpraktijk NTVD december 2020
Eetscore bij mensen met hypertensie - Congres VoedingNL2021
Evaluation of the Eetscore, a screener to assess diet quality – ICDAM congress 2021
Implementation of Eetscore in eHealth: an online tool for personalized dietary advice at home or in an outpatient setting ICDAM congress 2021
Development and implementation of online tools for providing personalized dietary advice at home or in a clinical setting: Eetscore and NutriProfiel  - FENS 2019

Meer Lezen:


RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.