17 FEBRUARI 2021

Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie – Crocodile studie

Chronische darmziektes hebben een grote impact op het dagelijks leven. Met een gezondere leefstijl hopen onderzoekers dat de impact van de ziekte op het dagelijks leven afneemt. Regelmatig krijgen MDL-artsen de vraag of je als patiënt met een chronische darmontsteking (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, zelf iets kunt doen op het gebied van voeding en leefstijl om de ziekte te beïnvloeden. Zij zouden hierover graag adviseren, maar een eenduidige richtlijn ontbreekt nog.

Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie – Crocodile studie

Van links naar rechts: Linda Worp-Kalter (fysiotherapeut), Irene Wittendorp-Essink (fysiotherapeut), Carlijn Lamers (arts-onderzoeker), Mirjam Holverda (diëtist), Henrike Heerink (diëtist). Credits foto: EJ Brouwer - Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Verschillende onderzoeken laten zien dat een gezonde, actieve leefstijl een rol speelt bij het rustig houden van de ziekte en ervoor zorgt dat men zich beter voelt (1, 2). Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar voeding óf bewegen bij IBD maar niet naar beide tegelijk. Terwijl bij andere ziektes, zoals suikerziekte, is gebleken dat het gelijktijdig aanpakken van zowel voeding als bewegen meer verbetering geeft. Daarom is Carlijn Lamers, arts-onderzoeker bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en promovendus aan Wageningen Universiteit, de Crocodile studie gestart: Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie.

In de Crocodile studie worden dieetadviezen gecombineerd met beweegadviezen. Deelnemers hebben de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Ze kunnen deelnemen als de ziekte rustig is, maar ze in de 2 jaar voor deelname minimaal één opvlamming van hun ziekte hebben gehad. Het dieet volgt grotendeels de Richtlijnen Goede Voeding (weinig rood en bewerkt vlees, en veel voedingsvezels). Voor het bewegen geldt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, een combinatie van cardio, zoals fietsen en zwemmen, en krachttraining, waarbij geldt: meer bewegen is beter.

Gedurende zes maanden krijgen de deelnemers begeleiding tijdens zes consulten (een fysiek, twee via beeldbellen en drie telefonisch) van een diëtist en een fysiotherapeut met als doel het creëren van een gezondere leefstijl. Deelnemers starten met een intake door een diëtist en een fysiotherapeut. Daarnaast kunnen ze voor recepten terecht op een app van Verdify die recepten aanbiedt die aan de richtlijnen voldoen. Carlijn: ‘Ons team kijkt waar verbeteringen mogelijk en nodig zijn. Bijvoorbeeld, soms eet iemand wel groenten, maar geen peulvruchten. De verbeteringen gaan in kleine stapjes. We meten op verschillende momenten of de impact van de ziekte op het dagelijks leven minder wordt.’ De onderzoekers hopen dat deze leefstijlaanpassingen voor een beter welzijn en minder ziekteactiviteit zorgen.

Het onderzoek loopt sinds februari 2020 en recent zijn de laatste deelnemers, 29 in totaal, voor de studie geworven. Alle deelnemers starten met drie maanden intensieve begeleiding, gevolgd door drie maanden met minder begeleiding, en afsluitend een half jaar waarin de deelnemers zelfstandig de adviezen voortzetten. Door een tijdelijke stop door COVID-19 zitten de deelnemers in verschillende fases van de studie. Dit biedt mogelijkheden tot evaluatie en verbetering van de leefstijlinterventie en deelnemers kunnen hun ervaringen delen.

Eén van de eerste deelnemers deelt graag zijn verhaal. ‘Mijn opvlamming van colitis ulcerosa was moeilijk onder controle te krijgen en mijn conditie was in deze periode hard achteruit gegaan. Met de goede ondersteuning van het Crocodile team ben ik gestart met het dieet en structureel bewegen. Door het stellen van doelen en een stukje zelfdiscipline qua invulling van de dieetrichtlijnen is de colitis tot rust gekomen en mijn conditie vooruit gegaan. De goede ondersteuning en de goede resultaten hebben bij mij geleid tot een blijvende leefstijl aanpassing!’.

Henrike Heerink, een van de diëtisten, geeft aan dat ze het erg leuk vindt om betrokken te zijn bij de Crocodile studie. ‘Het aanpassen van het voedingspatroon aan de richtlijnen is niet altijd even makkelijk voor de deelnemers, en vergt voor de één ook wat meer aanpassing dan voor de ander, maar ik ben heel erg trots op de individuele resultaten die op dit moment behaald worden!’.

Ook fysiotherapeute Linda van de Worp-Kalter vertelt over haar ervaringen met de Crocodile-studie. ‘Door deelname wordt men bewust van het belang van voldoende beweging! Soms is dit bewustzijn al genoeg om meer te gaan bewegen. Het is elke keer weer een leuke uitdaging om samen op zoek te gaan naar activiteiten die uitdagend zijn, want dan is de kans groot dat die activiteit ook uitgevoerd blijft worden!’.

Carlijn Lamers wordt in dit onderzoek begeleid door Ben Witteman, maag-darm-lever-arts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, en Nicole de Roos, docent en onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. De resultaten worden ongeveer over een jaar verwacht.


Referenties

  1. Charlebois A, Rosenfeld G, Bressler B. The Impact of Dietary Interventions on the Symptoms of Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56:1370-1378.
  2.  Engels M, Cross RK, Long MD. Exercise in patients with inflammatory bowel diseases: current perspectives. Clin Exp Gastroenterol. 2018;11:1-11.



Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.