30 MAART 2023

Deelnemers over hun ervaring met het leefstijlprogramma SoFiT na darmkanker

Ongeveer vier op de tien mensen heeft na behandeling van darmkanker last van vermoeidheid. Dit heeft grote invloed op de kwaliteit van leven. De SoFiT-studie onderzoekt of een leefstijlprogramma deze klachten kan helpen verminderen. De richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) over voeding en bewegen vormen de basis. Leefstijlstijlcoaches begeleiden de deelnemers in hun thuissituatie. In het kader van de darmkankermaand vertellen deelnemers én leefstijlcoaches over hun ervaringen met het SoFiT- leefstijlprogramma.

Deelnemers over hun ervaring met het leefstijlprogramma SoFiT na darmkanker

Leefstijlcoach Jolanda Aerts thuis bij een deelnemer van het SoFiT-Leefstijlprogramma

De SoFiT-studie is een gerandomiseerde interventiestudie met een controlegroep vanuit Wageningen University & Research. In totaal worden ongeveer 170 patiënten met dikkedarm-, rectum- of endeldarmkanker die hun behandeling hebben afgerond geworven in verschillende ziekenhuizen, te weten Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, Flevoziekenhuis, Slingeland en het Deventer ziekenhuis. Ook worden deelnemers geworven via Toon Hermans huizen en het Landelijk Prospectief CRC Cohort (PLCRC ). De interventiegroep krijgt zes maanden lang begeleiding van een leefstijlcoach die aan huis komt om een gezondere leefstijl aan te leren. De controlegroep ontvangt een gedeelte van de begeleiding ná de interventieperiode. Op dit moment zijn er 140 deelnemers. De inclusie zal naar verwachting nog ongeveer tot eind april 2023 doorlopen.

Een 63-jarige deelnemer van de SoFiT-studie vertelt hoe hij 2 jaar geleden via het bevolkingsonderzoek hoorde dat hij endeldarmkanker had: “Deze diagnose was de start van een intensief traject, waarbij ik ging voor een experimentele, orgaan besparende behandeling. Na 5 weken dagelijkse bestraling en chemotherapie kreeg ik last van behoorlijke vermoeidheid en lusteloosheid. De bijkomende stress, of de behandeling aan zou slaan of niet, heeft daar ook zijn invloed op gehad. Ik was een getrainde fietser, maar nu kreeg ik na 10 km fietsen al het gevoel dat ik flauw ging vallen: ik transpireerde dan hevig en werd licht in mijn hoofd. ‘s Middags had ik 1-2 uur rust in bed nodig. Werk en uitstapjes waren, zeker vlak na de behandeling, daardoor ook nauwelijks mogelijk. Het werk lukte me zowel emotioneel als fysiek niet. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag of ik mee wilde doen aan de SoFiT-studie. En daar ben ik heel blij mee! Ik voel mij door mijn deelname, na een half jaar al, veel minder vermoeid en sta weer volledig in het leven. Het SoFiT-leefstijlprogramma heeft mij bewust gemaakt van mijn eet- en bewegingspatronen en de invloed daarvan op mijn dagelijks functioneren. Ik kreeg een geweldige lifestylecoach toegewezen, die goed met mij meedacht om zo persoonlijke oplossingen aan te dragen. Mede daardoor is het me gelukt meer gezonde keuzes te maken t.a.v. mijn voeding en bewegen, waardoor ik me fitter voel. Ook gaf het idee van nazorg mij een prettig gevoel. Als je de diagnose kanker krijgt, wenst de arts die de diagnose heeft gesteld je heel veel sterkte toe en daar moet je het vervolgens mee doen. Een nazorgprogramma zoals SoFiT geeft individuele aandacht. Dat heeft mede bijgedragen aan dat ik mij nu fysiek én emotioneel een stuk sterker voel: ik kan weer makkelijk meer dan 10 km fietsen! Het SoFiT-mes snijdt dus aan twee kanten!”

Leefstijlcoach Jolanda Aerts over het SoFiT-Leefstijlprogramma: “Uniek aan onze coaching is dat we deze bij de deelnemer thuis aanbieden. Het zorgt voor een intensieve samenwerking, waarbij ik een kijkje krijg in het leven van de deelnemer. De adviezen zijn gebaseerd op de WKOF-adviezen: veel groenten en volkoren granen, beperkte hoeveelheden rood of bewerkt vlees, bij voorkeur geen alcohol en een half uur matig intensieve lichaamsbeweging per dag. Samen met de deelnemer maken we dit persoonlijk. Wat eet je graag? Welke manier van bewegen vind je fijn? Het is erg mooi om te zien dat deelnemers lukt - op welke leeftijd ook - oude patronen en gewoontes in kleine stapjes te vervangen. Zo worden gezondere keuzes gemaakt, zoals meer of anders bewegen, minder stress, meer ontspanning. Veel deelnemers kijken na afloop met meer zelfbewustzijn en (zelf)vertrouwen naar de toekomst. Dan voel ik mij een gelukkige coach!”

Een 47-jarige deelneemster aan de SoFiT-studie zat al in een revalidatieproces n.a.v. een bedrijfsongeval op het moment dat ze de diagnose darmkanker kreeg: “Ziek-zijn, operaties, pijn en tegenslag, herstellen en revalideren zijn mij daardoor niet vreemd. De diagnose ‘darmkanker’ kwam echter wel heel onverwachts en viel rauw op mijn dak. Ik hield veel restverschijnselen over van de operaties en chemokuren. Regelmatig voelde ik me overvallen door de vermoeidheid. Sommige dagen kwam ik moe uit bed én ging ik er moe weer in. Andere dagen ging het best redelijk, totdat de moeheid me als een mokerslag ineens weer overviel. Dan zat ik aan tafel te eten en werd ik ineens zo naar van de vermoeidheid dat ik moest gaan liggen. Of mijn lijf deed zoveel pijn van de vermoeidheid, waardoor ik toch weer was uitgeschakeld. Omdat ik wist dat de vermoeidheid me zomaar ineens kon inhalen, vond ik het ook lastig om dingen op te pakken. Het aansterken na de behandelingen vond ik dan ook best moeilijk. Iedereen is bekend met de ziekte ‘kanker’ en we weten allemaal wel iets van gezonde leefregels. Zo ook ik, dacht ik….toch vond ik het heel lastig nu ik zelf met kanker te maken had. Ik ben nu ontzettend blij dat ik aan het SoFiT-leefstijlprogramma heb meegedaan! Ik ben van nature erg positief ingesteld en een doorzetter, maar ik had iemand nodig die met me mee kon kijken. En me richtlijnen, tips en handvatten kon geven. De begeleiding door de leefstijlcoach vond ik erg motiverend en enthousiast. Het paste ook echt bij mij. Daardoor voelde het niet als een ‘moeten’, iets wat me energie koste, maar als leuk, motiverend en energie gevend. Vooral het stuk bewustwording rondom gezonde leefregels en voeding heeft me veel inzicht gegeven. Deze nieuwe inzichten heb ik mezelf eigen gemaakt en mede hierdoor lukt het me om mijn leven weer verder op te pakken en positief te kijken naar de toekomst.”

Leefstijlcoach Annelies Visser over het SoFiT Leefstijlprogramma: “Met het SoFiT-leefstijlprogramma dragen we ook bij aan de balans tussen het emotionele en het fysieke welzijn van de deelnemer. De ziekte heeft voor de persoon en zijn naasten veel impact. Dit maakt het vaak moeilijk om de draad weer op te pakken. Uitleg ontvangen over kankergerelateerde vermoeidheid, gehoord en erkend worden in je klachten, het doet de deelnemers vaak goed. Vanuit die basis mogen we de deelnemers 6 maanden coachen op basis van de WKOF-richtlijnen voor voeding en bewegen. We nemen daarin ook gedragsfactoren mee. Wat maakt het moeilijk om de richtlijnen na te leven? En hoe kun je het zo aanpakken dat het je wel lukt? Soms helpt het om informatie te geven over de voordelen van een gezonde leefstijl. Of gaan we samen op zoek naar producten waarbij geen darmklachten ontstaan. Dat wij als leefstijlcoach mogen begeleiden na deze moeilijke periode, vind ik mooi en kwetsbaar tegelijk. Ik krijg een inkijkje in het traject en samen zoeken naar de balans en verbetering. We staan als leefstijlcoach naast de deelnemer, waarbij de deelnemer zelf de stapjes naar een gezonde leefstijl zet. Ik ben dankbaar daarbij een steun in de rug te mogen zijn!


Meer informatie over de SoFiT-studie? Ga naar onze website of neem contact op met Judith ten Have , promovendus op de SoFiT-studie.



Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.