02 MAART 2021

Internist Bemelmans in NVZ preventie-podcast: “Straal als dokter uit dat voeding belangrijk is”

“Straal als dokter uit dat voeding belangrijk is. Ook al heeft het 7 of 8 keer van de 100 effect, dan is het al de moeite waard. Hetzelfde geldt voor stoppen met roken-advies geven aan patiënten.” Die tip geeft internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans van Ziekenhuis Gelderse Vallei in de vierde preventie-podcast van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Samen met de Alliantie Voeding in de Zorg deed hij ervaring op om met de Eetscore voeding in de spreekkamer bespreekbaar te maken.

Internist Bemelmans in NVZ preventie-podcast: “Straal als dokter uit dat voeding belangrijk is”

In de vierde aflevering van de Preventie-podcast heeft Bemelmans aandacht voor de rol van lichaamsbeweging en gezonde voeding in de spreekkamer. Preventie en leefstijladvies hebben een belangrijke plek in zijn behandelkamer. “Met een gerichte behandeling, die vaak bestaat uit leefstijladviezen gecombineerd met specifieke medicatie, probeer ik hart- en vaatziekten te voorkomen of de progressie ervan te remmen. Om de behandeling zo effectief mogelijk te maken, is het belangrijk over de oorzaak of oorzaken na te denken en eventueel onderzoek te doen."

Gezonde Voeding: Eetscore en Voed je Beter-studie
Over het belang van gezonde voeding in de spreekkamer deelt Bemelmans zijn ervaringen met Eetscore in projecten van de Alliantie Voeding in de Zorg. Eetscore is een online tool waarbij de patiënt in 10 tot 15 minuten weet welke voeding hij of zij gebruikt. “Het is een heel leuk instrument waar ik al veel plezier van heb gehad. Het mooiste is dat de patiënt gelijk allerlei tips en adviezen krijgt over hoe hij zijn voeding kan verbeteren. Als patiënten bij mij terugkomen en ik wil het ter sprake brengen, geven ze vaak aan dat de voedingslijst al niet meer klopt, omdat ze al allerlei dingen veranderd hebben. Ze raken dus echt gemotiveerd.” Ziekenhuis Gelderse Vallei wil de Eetscore breder uitrollen in het ziekenhuis. Daarnaast is Bemelmans betrokken bij Voed je Beter, een interventiestudie bij patiënten met hart- en vaatziekten op basis van de Richtlijnen Goede Voeding. Ook internist Marcel Hovens van Rijnstate is actief in dit onderzoek van Alliantie Voeding in de Zorg. Het effect van het voedingsadvies wordt onderzocht. Ook wordt de samenwerking en afstemming over voeding met huisartsen en diëtisten geëvalueerd. De projecten dragen bij aan de ambities van het Nationaal Preventieakkoord om preventie ook in het ziekenhuis aandacht te geven.

Belang van lichaamsbeweging
Ook het belang van lichaamsbeweging komt aan bod in de podcastaflevering. Dat noemt hij “een enorm krachtig en heel breed middel om je gezondheid te verbeteren. Bij hart- en vaatziekten weten we: hoe meer je beweegt, hoe meer dat beschermt tegen hart- en vaatziekten, tegen overlijden zelfs." Bemelmans promoveerde in het UMC Utrecht op het proefschrift “The effect of physical exercise and resting heart rate on cardiovascular risk”.

“Mensen die bij een internist komen vanwege hun vaatlijden of moeilijk te behandelen bloeddruk, cholesterol of diabetes, zijn al in een stadium dat je een hele tijd leefstijlpreventie hebt laten liggen of niet goed genoeg benut hebt. Dus als mensen bij mij komen, is leefstijl vaak niet meer de oplossing, maar moet je ook echt medicatie gaan inzetten. Ik ben er wel van overtuigd dat het zelfs in dat stadium nog een belangrijke bijdrage levert. Ik denk ook dat het belangrijk is dat de dokter het signaal geeft, dat geldt ook voor stoppen met roken. Dat heeft impact, denk ik.”

Bron: nvz-ziekenhuizen.nl

Meer lezen:


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.