06 NOVEMBER 2019

Opella - samenwerken in de regio

Opella is al jaren samenwerkingspartner in de Alliantie Voeding in de Zorg. “Wij willen dat mensen hun eigen leven kunnen leiden”, licht bestuurder Ineke Wever toe. “Ook als zij tijdelijk of langdurig zorg en ondersteuning nodig hebben. Goede voeding en bewegen hebben een positieve invloed op de gezondheid. De inzichten uit de Alliantie Voeding kunnen verschil maken in het leven van ouderen of mensen met een chronische ziekte. Daarom doen wij als samenwerkingspartner mee aan diverse programma’s en delen we de inzichten met medewerkers en klanten. Mensen kunnen namelijk zelf bijdragen aan een goede gezondheid.”

Opella - samenwerken in de regio

Foto: Niek Stam

Opella ondersteunt jaarlijks ruim 5000 klanten met bijvoorbeeld wijkverpleegkundige zorg, revalidatie, therapie, verpleeghuiszorg en hulp bij het huishouden. Een aanzienlijk deel van hen heeft te maken met ondervoeding. Dat heeft invloed op hun kwaliteit van leven en conditie. Opella wil thuis geven aan haar klanten. Dat betekent dat Opella medewerkers oog en oor hebben voor wat echt belangrijk is voor iemand. Goede voeding en bewegen kunnen bijdragen aan het behoud van vitaliteit. Hierdoor kan iemand langer dingen blijven doen die hem of haar voldoening geven.

Goed gevoed in Beweging

Eén van de gezamenlijke programma’s is Goed Gevoed in Beweging, bij thuiswonende ouderen met thuiszorg van Opella. ‘De interventiestudie onderzoekt of een op maat voedings- en beweegadvies bijdraagt aan zo lang mogelijk gezond thuis wonen’, aldus projectleider Emmelyne Vasse van Alliantie Voeding in de Zorg en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Deelnemers krijgen persoonlijke voedings- en beweegadviezen van diëtisten en buurtsportcoaches. Er wordt nauw samengewerkt met  de wijkteams voor het onderzoek. Dat geeft inzicht in de praktische haalbaarheid van het programma en in knelpunten voor eventuele implementatie. Opella en de Alliantie Voeding presenteerden Goed Gevoed in Beweging samen als voorbeeld bij het landelijke pact van Ouderenzorg, een initiatief van het ministerie van VWS om de zorg en ondersteuning voor ouderen te verbeteren. Aandacht voor voeding is één van de pijlers in dit landelijke initiatief.  Ook op de bijeenkomst Zinvol Ouder, 20 november as, zal Emmelyne Vasse aanwezig zijn.

ProMuscle in de Praktijk

Het programma ProMuscle in de Praktijk zet in op de ontwikkeling van een kosteneffectief leefstijlprogramma om de zelfredzaamheid van ouderen te verbeteren. Hiertoe zijn de resultaten van het eerdere ProMuscle onderzoek vertaald naar toepassing in de zorgpraktijk. ‘Deelnemers krijgen gericht voedingsadvies van een diëtist en volgen daarnaast twee keer per week krachttraining onder begeleiding’, aldus projectleider Esmée Doets van Wageningen University & Research. Op 14 november as. verdedigt Ellen van Dongen haar proefschrift op de eerste resultaten uit ProMuscle in de Praktijk aan Wageningen University & Research. Tegelijkertijd wordt in samenwerking met diverse zorgpartijen het leefstijlprogramma geoptimaliseerd voor verschillende doelgroepen en organisaties.

Telemonitoring

Eerder voerde Wageningen UR al een promotieonderzoek uit gericht op het optimaliseren van de voedingszorg bij Opella via telemonitoring. Deelnemers voerden zelf metingen uit van hun gewicht, kwaliteit van de voeding en hun voedingsstatus. De interventiegroep ging gezonder eten en meer bewegen. Ook verbeterden de deelnemers met risico op ondervoeding hun voedingsstatus. Er werden geen effecten op lichamelijk functioneren en kwaliteit van leven gevonden. Meer onderzoek is nodig naar welke doelgroep het meeste baat heeft bij dit soort interventies, naar hoe meer effect te behalen valt en wat de kosteneffectiviteit is van dit soort interventies.  Lees hier het proefschrift van deze studie.


Meer lezen


RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.