Zes studenten van het honours programma van Wageningen University & Research (WUR) maakten deze podcastserie. Ze wilden hiermee meer informatie geven en meer bewustzijn creëren over reuk- en smaakstoornissen bij patiënten die behandeld worden voor kanker. In de zorg en hulpverlening is er nog relatief weinig aandacht voor dit bijeffect van chemotherapie, terwijl een goede voedingsinname erg belangrijk is voor het herstel van de ziekte én de behandeling. Elbrich Postma, projectleider van het Reuk- en smaakcentrum van WUR en Ziekenhuis Gelderse Vallei: ‘’Het is mooi dat in het project kennis en ervaring van patiënten, bedrijven en zorgprofessionals is samengebracht. Dat is de weg naar oplossingen die echt toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk”’ aldus Elbrich.
In de podcastserie Taste of Recovery gaan zorgprofessionals, bedrijven én patiënten samen op zoek naar oplossingen voor reuk- en smaakveranderingen bij oncologische patiënten. Hoe groot is dit probleem? En hoe kunnen deze patiënten beter geholpen worden met het reuk- en smaakprobleem? Er wordt besproken wat patiënten zelf kunnen doen, maar ook naar hoe de zorg en bedrijven beter op dit probleem kunnen inspelen. Taste of Recovery geeft zowel inzicht in het probleem als oplossingen om patiënten meer te laten genieten van hun eten en zo beter kunnen herstellen. De serie bestaat uit de volgende afleveringen en is te vinden via Spotify en I-tunes:
- Aflevering 1 - Robert Greene - Hoe is het om een smaakstoornis te hebben?
Robert Greene geeft, als ervaringsdeskundige, ons meer inzicht in het ervaren van een smaakstoornis na behandeling van kanker. Wat voor impact heeft dit op je leven en hoe ga je hiermee om? Waarom is het belangrijk dat dit probleem meer aandacht krijgt? - Aflevering 2 - Chris Winkel - Hoe werkt geur en smaak?
Chris Winkel neemt ons mee in de wereld van geur en smaak. Hij is reuk- en smaakexpert bij Givaudan, een producent van geur- en smaakstoffen en houdt zich bezig met de mechanismen achter reuk en smaak. Hoe nemen we geur en smaak waar? En waarom is dit zo persoonlijk? - Aflevering 3 - Irene IJpma - Wat zegt de wetenschap?
Met Irene IJpma praten we over wetenschappelijk onderzoek naar reuk- en smaakverandering na behandeling van kanker. Zij heeft jarenlang als onderzoekster aan dit onderwerp gewerkt en vertelt ons daar meer over. Wat zegt de wetenschap over dit onderwerp? En hoe doe je hier onderzoek naar? - Aflevering 4 - Eric-Jan Wissink - Hoe helpen we patiënten beter?
Met Eric-Jan Wissink, beter bekend als Eric-Jan de Smaakman, praten we over praktische oplossingen om patiënten meer te laten genieten van eten. Iets waar hij zijn beroep van heeft gemaakt. Hoe kan de zorg beter inspelen op reuk- en smaakstoornissen bij patiënten? En wat zijn de struikelblokken waar tegenaan wordt gelopen? - Aflevering 5 - Kelly Silverio Alonso-Duin - Wat is het belang van goede voeding?
Met oncologisch diëtiste Kelly Silverio Alonso-Duin, praten we over het belang van gezonde en adequate voeding tijdens en na de behandeling van kanker. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe kunnen patiënten met reuk- en smaakstoornissen het beste ondersteund worden in de zoektocht naar eten dat beter smaakt en ook genoeg voedingsstoffen bevat?
Alvast een aantal conclusies die getrokken kunnen worden n.a.v. deze podcasts:
- Er zijn veel verschillen tussen patiënten in hoeverre ze last krijgen van smaak en reukverandering;
- Het is belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken;
- Meer samenwerking is nodig zowel binnen het ziekenhuis als met externe partijen zoals de levensmiddelenindustrie;
- Er is niet één wondermiddel dat bij patiënten deze veranderingen kan wegnemen;
- Individuele en praktische oplossingen zijn nodig om patiënten beter te kunnen helpen.