10 JUNI 2020

Podcastserie “Taste of Recovery”

Veel oncologische patiënten worden tijdens en na hun behandeling getroffen door reuk- en smaakstoornissen. Hierdoor kan de voedingsinname beïnvloed worden. In de podcastserie Taste of Recovery gaan zorgprofessionals, bedrijven én patiënten samen op zoek naar oplossingen. Hoe zijn voedingsmiddelen, bereidingstechnieken en geuren in te zetten om lekkere en gezonde voedingsinname te stimuleren bij patiënten? En welke vragen spelen er in de zorgpraktijk?

Podcastserie “Taste of Recovery”

Zes studenten van het honours programma van Wageningen University & Research (WUR) maakten deze podcastserie. Ze wilden hiermee meer informatie geven en meer bewustzijn creëren over reuk- en smaakstoornissen bij patiënten die behandeld worden voor kanker. In de zorg en hulpverlening is er nog relatief weinig aandacht voor dit bijeffect van chemotherapie, terwijl een goede voedingsinname erg belangrijk is voor het herstel van de ziekte én de behandeling. Elbrich Postma, projectleider van het Reuk- en smaakcentrum van WUR en Ziekenhuis Gelderse Vallei: ‘’Het is mooi dat in het project kennis en ervaring van patiënten, bedrijven en zorgprofessionals is samengebracht. Dat is de weg naar oplossingen die echt toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk”’ aldus Elbrich.

In de podcastserie Taste of Recovery gaan zorgprofessionals, bedrijven én patiënten samen op zoek naar oplossingen voor reuk- en smaakveranderingen bij oncologische patiënten. Hoe groot is dit probleem? En hoe kunnen deze patiënten beter geholpen worden met het reuk- en smaakprobleem? Er wordt besproken wat patiënten zelf kunnen doen, maar ook naar hoe de zorg en bedrijven beter op dit probleem kunnen inspelen. Taste of Recovery geeft zowel inzicht in het probleem als oplossingen om patiënten meer te laten genieten van hun eten en zo beter kunnen herstellen. De serie bestaat uit de volgende afleveringen en is te vinden via Spotify en I-tunes

 • Aflevering 1 - Robert Greene - Hoe is het om een smaakstoornis te hebben?
  Robert Greene geeft, als ervaringsdeskundige, ons meer inzicht in het ervaren van een smaakstoornis na behandeling van kanker. Wat voor impact heeft dit op je leven en hoe ga je hiermee om? Waarom is het belangrijk dat dit probleem meer aandacht krijgt?  
 • Aflevering 2 - Chris Winkel - Hoe werkt geur en smaak?
  Chris Winkel neemt ons mee in de wereld van geur en smaak. Hij is reuk- en smaakexpert bij Givaudan, een producent van geur- en smaakstoffen en houdt zich bezig met de mechanismen achter reuk en smaak. Hoe nemen we geur en smaak waar? En waarom is dit zo persoonlijk?  
 • Aflevering 3 - Irene IJpma - Wat zegt de wetenschap?
  Met Irene IJpma praten we over wetenschappelijk onderzoek naar reuk- en smaakverandering na behandeling van kanker. Zij heeft jarenlang als onderzoekster aan dit onderwerp gewerkt en vertelt ons daar meer over. Wat zegt de wetenschap over dit onderwerp? En hoe doe je hier onderzoek naar? 
 • Aflevering 4 - Eric-Jan Wissink - Hoe helpen we patiënten beter?
  Met Eric-Jan Wissink, beter bekend als Eric-Jan de Smaakman, praten we over praktische oplossingen om patiënten meer te laten genieten van eten. Iets waar hij zijn beroep van heeft gemaakt. Hoe kan de zorg beter inspelen op reuk- en smaakstoornissen bij patiënten? En wat zijn de struikelblokken waar tegenaan wordt gelopen?  
 • Aflevering 5 - Kelly Silverio Alonso-Duin - Wat is het belang van goede voeding?
  Met oncologisch diëtiste Kelly Silverio Alonso-Duin, praten we over het belang van gezonde en adequate voeding tijdens en na de behandeling van kanker. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe kunnen patiënten met reuk- en smaakstoornissen het beste ondersteund worden in de zoektocht naar eten dat beter smaakt en ook genoeg voedingsstoffen bevat? 

 Alvast een aantal conclusies die getrokken kunnen worden n.a.v. deze podcasts:

 • Er zijn veel verschillen tussen patiënten in hoeverre ze last krijgen van smaak en reukverandering;
 • Het is belangrijk om het probleem bespreekbaar te maken;
 • Meer samenwerking is nodig zowel binnen het ziekenhuis als met externe partijen zoals de levensmiddelenindustrie;
 • Er is niet één wondermiddel dat bij patiënten deze veranderingen kan wegnemen;
 • Individuele en praktische oplossingen zijn nodig om patiënten beter te kunnen helpen.

Reuk- en smaakcentrum
De podcasts sluiten mooi aan bij diverse projecten die binnen Alliantie Voeding in de Zorg lopen op preventie van kanker én tijdens de behandeling en herstel van kanker. Vanuit de Alliantie Voeding is in 2015 het Reuk- en smaakcentrum opgericht: in dit centrum wordt onderzoek en zorg op het gebied van reuk- en smaakstoornissen gecombineerd. Op deze manier wordt kennis uit onderzoek direct inzetbaar voor de dagelijkse zorgpraktijk. Zo zijn bijvoorbeeld factsheets opgesteld voor verpleegkundigen, artsen, diëtisten en patiënten, met tips en adviezen voor reuk- en smaakveranderingen bij chemotherapie. In samenwerking met Purpose is geëvalueerd hoe patiënten voedingsadvies ervaren tijdens en na behandeling van kanker (Voeding & Visie, 2020). 

In 2019 sprak Elbrich de podcast ‘Verandering van reuk en smaak' in.   


RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.