21 AUGUSTUS 2025

Tsjechisch inspiratiebezoek voedingsconcepten en lerend netwerk

Op 19 en 20 augustus 2025 bracht een Tsjechische delegatie een werkbezoek aan de Alliantie Voeding in de Zorg om kennis en ervaring op te doen over voedingszorg, voedingsconcepten en de samenwerking in het landelijke Goede Zorg Proef Je programma. In Tsjechië gaan ze de voedingszorg van ziekenhuizen verbeteren en vernieuwen, en ter voorbereiding kwamen ze inspiratie opdoen in Nederland en bezochten we drie Voorhoedeziekenhuizen: Ziekenhuis Gelderse Vallei, Radboudumc en Rijnstate.




De delegatie bestond uit afgevaardigden van het Tsjechische Ministerie van Volksgezondheid, de Tsjechische Vereniging van Diëtisten, diëtisten uit ziekenhuizen en leden van de Czech Alliance of Nutrition Care (APNP). Het bezoek bouwde voort op een eerdere uitwisseling op het ONCA congres (2023) in Amsterdam. In Tsjechië zijn in 2021 nieuwe richtlijnen voor “Hospital Nutritional Care” opgeleverd. Om dit te implementeren is er een project gestart waarbinnen zowel een online toolkit als een netwerk van ziekenhuizen wordt opgezet om de voedingszorg te verbeteren. 

Expertise Goede Zorg Proef Je

Met een werkbezoek aan de Alliantie Voeding in de Zorg en de uitwisseling met facilitair managers, diëtisten, koks en artsen in de drie voorhoedeziekenhuizen is veel geleerd over de organisatie van de voedingsconcepten, rollen van zorgprofessionals, specifieke diëten en meten van inname en tevens over het leren in het ziekenhuisnetwerk, de tools en monitoring. “We zijn enorm onder de indruk van het werk van de Alliantie Voeding en het programma Goede Zorg Proef Je en proberen al veel te volgen via de website en sociale media, aldus Martina Parizkova van het Ministerie van Volksgezondheid. “We hebben deze dagen veel geleerd. We gingen met hoge verwachtingen, en jullie hebben die allemaal waargemaakt.”

Voorhoedeziekenhuizen

In de drie ziekenhuizen kregen de Tsjechische gasten een rondleiding en uitleg over het voedingsconcept en de voedingszorg. In ieder ziekenhuis kreeg de delegatie de gelegenheid om te proeven en in gesprek te gaan met de facilitair diëtist.

  • Ziekenhuis Gelderse Vallei: Rondleiding bij het voedingsconcept ‘Zorg met Goede Voeding’ waarbij er vers wordt gekookt. Patiënten kunnen de hele dag door bestellen en de maaltijd wordt dan binnen 45 minuten geleverd. Tevens is er dieper ingegaan op de eiwittransitie en het berekenen van de aminozuurkwaliteit van maaltijden. 
  • Radboudumc: Rondleiding door patiëntenkeukens, en uitleg over het maaltijdconcept ‘Food for Care’. Daarnaast een bezoek aan het medewerkers- en bezoekersrestaurant met een heerlijk en geheel gezond aanbod.
  • Rijnstate: Presentatie en proeverij van het voedingsaanbod van het maaltijdconcept ‘Smakelijk en Gezond voor jou’. Daarnaast vond een bezoek plaats aan de afdeling oncologie en werd er uitgewisseld hoe patiënten kunnen worden gemotiveerd en verleid tot een goede keuze. Op deze afdeling worden patiënten gestimuleerd om uit bed te komen en in het afdelingsrestaurant te eten. 

Voeding op de IC

Steeds meer onderzoek wijst op de sleutelrol van voeding in het herstel van metabole stress en het verminderen van ontstane complicaties tijdens IC-verblijf. Prof. Dr. Arthur van Zanten, verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit, doet met zijn groep onderzoek naar gepersonaliseerde voeding en het belang van de juiste strategie van acute fase van metabole stress op de IC tot langdurig herstel. Met een bezoek aan de IC lichtte hij het unieke voedingsmonitorings- en berekeningssysteem toe en hoe inzichten toepasbaar worden gemaakt voor herstel.

Uitbouwen Europese samenwerking

De delegatie neemt vele inzichten uit Goede Zorg Proef Je mee in hun project en was onder de indruk van het beleid, de samenwerking en de innovaties die in de ziekenhuizen zijn doorgevoerd. Het werkbezoek versterkt de internationale saamhorigheid en het belang van kennisdeling over effectieve voedingsconcepten, de transities naar een gezonder voedingsaanbod en de aandacht voor voeding bij behandeling en herstel en beoogt ook komende jaren uit te blijven wisselen.


Meer lezen


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.