07 JUNI 2019
Willemieke Kroeze, CHE-Lector Zorg voor Voeding en Gezondheid (Foto Gerdine Langeweg)
De volksgezondheid in Nederland staat voor een aantal uitdagingen, waaronder vergrijzing, chronische ziekten, overgewicht en sociaal-economische gezondheidsverschillen. Gezonde voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol in het voorkomen en herstellen van gezondheidsproblemen. In de zorgpraktijk blijkt echter dat de ondersteuning van zorgvragers bij het ontwikkelen van gezonde leefstijl moeilijk is. Willemieke Kroeze gaat als CHE-lector Zorg voor Voeding en Gezondheid praktijkgericht onderzoek doen. Hoe kunnen verpleegkundigen en praktijkondersteuners preventie in de zorg vorm geven? Hoe kunnen zij gezond eten en drinken bevorderen bij thuiswonende zorgvragers? De resultaten van dit onderzoek bieden aanknopingspunten voor het opleiden van verpleegkundigen en praktijkondersteuners en voor hun professioneel handelen op dit gebied. Het lectoraat wil zo bijdragen aan de deskundigheid van de zorgprofessionals van de toekomst, die een steeds belangrijker rol hebben als gezondheidsbevorderaar.
Ede, en daarmee de CHE, is onderdeel van de regio Foodvalley. De regio heeft de ambitie om duurzaam en gezond voedingsgedrag te bevorderen. Daarin past het ontwikkelen van een kennis-ecosysteem voor gezondheid en voeding. De CHE draagt met dit lectoraat bij aan die ambitie via kennisontwikkeling en kennisdeling. Het lectoraat bouwt haar praktijkgericht onderzoek nadrukkelijk op in samenwerking met het werkveld, waaaronder diverse zorgverleners in de regio. Onder meer Ziekenhuis Gelderse Vallei, Gemeente Ede, Regio Foodvalley en de Alliantie Voeding in de Zorg zijn betrokken bij dit onderzoek.
Lector Willemieke Kroeze is opgeleid als diëtist en gezondheidswetenschapper. Ze is gepromoveerd op de effectiviteit van advies-op-maat in de voedingsvoorlichting. Daarna heeft zij haar werk voortgezet aan de Vrije Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Gezondheidswetenschappen en de sectie Preventie & Volksgezondheid. Haar expertise ligt op het gebied van planmatige gezondheidsbevordering, determinanten van gedrag, het bevorderen van gezond voedingsgedrag en de (determinanten van) implementatie van evidence-based leefstijlinterventies in de eerstelijnszorg.
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.