07 JUNI 2019

CHE start lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid

6 juni is Willemieke Kroeze geïnstalleerd als lector Zorg voor Voeding en Gezondheid aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Met het lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid beoogt de CHE kennis en kunde te ontwikkelen die zorgprofessionals helpt bij de begeleiding van thuiswonende zorgvragers. Het lectoraat bouwt haar praktijkgericht onderzoek op in samenwerking met het werkveld. Onder meer Ziekenhuis Gelderse Vallei, Gemeente Ede, Regio Foodvalley en de Alliantie Voeding in de Zorg zijn betrokken bij het onderzoek.

CHE start lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid

Willemieke Kroeze, CHE-Lector Zorg voor Voeding en Gezondheid (Foto Gerdine Langeweg)

De volksgezondheid in Nederland staat voor een aantal uitdagingen, waaronder vergrijzing, chronische ziekten, overgewicht en sociaal-economische gezondheidsverschillen. Gezonde voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol in het voorkomen en herstellen van gezondheidsproblemen. In de zorgpraktijk blijkt echter dat de ondersteuning van zorgvragers bij het ontwikkelen van gezonde leefstijl moeilijk is. Willemieke Kroeze gaat als CHE-lector Zorg voor Voeding en Gezondheid praktijkgericht onderzoek doen. Hoe kunnen verpleegkundigen en praktijkondersteuners preventie in de zorg vorm geven? Hoe kunnen zij gezond eten en drinken bevorderen bij thuiswonende zorgvragers? De resultaten van dit onderzoek bieden aanknopingspunten voor het opleiden van verpleegkundigen en praktijkondersteuners en voor hun professioneel handelen op dit gebied. Het lectoraat wil zo bijdragen aan de deskundigheid van de zorgprofessionals van de toekomst, die een steeds belangrijker rol hebben als gezondheidsbevorderaar.

Introductiefilm CHE lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid, met oa bijdrage van Prof. Ellen Kampman, Wageningen University & Research.

Foodvalley

Ede, en daarmee de CHE, is onderdeel van de regio Foodvalley. De regio heeft de ambitie om duurzaam en gezond voedingsgedrag te bevorderen. Daarin past het ontwikkelen van een kennis-ecosysteem voor gezondheid en voeding. De CHE draagt met dit lectoraat bij aan die ambitie via kennisontwikkeling en kennisdeling. Het lectoraat bouwt haar praktijkgericht onderzoek nadrukkelijk op in samenwerking met het werkveld, waaaronder diverse zorgverleners in de regio. Onder meer Ziekenhuis Gelderse Vallei, Gemeente Ede, Regio Foodvalley en de Alliantie Voeding in de Zorg zijn betrokken bij dit onderzoek.

Dr. Willemieke Kroeze

Lector Willemieke Kroeze is opgeleid als diëtist en gezondheidswetenschapper. Ze is gepromoveerd op de effectiviteit van advies-op-maat in de voedingsvoorlichting. Daarna heeft zij haar werk voortgezet aan de Vrije Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Gezondheidswetenschappen en de sectie Preventie & Volksgezondheid. Haar expertise ligt op het gebied van planmatige gezondheidsbevordering, determinanten van gedrag, het bevorderen van gezond voedingsgedrag en de (determinanten van) implementatie van evidence-based leefstijlinterventies in de eerstelijnszorg.

Bron: CHE, Ede


RT @rieneketerink: Zo'n week: van Teams meeting naar Teams meeting. Tussendoor een Metc aanvraag indienen @NutriProfiel. En dan eindigen me…
RT @ZorgProefJe: Nog wat leesvoer nodig voor ‘t weekend? Onze #GoedeZorgProefJe nieuwsbrief staat nu online! ✉️👓https://t.co/bysqtdRS23
Vandaag verzorgen we een scholing 'overgewicht, obesitas en diabetes' aan zijinstromers verpleegkunde die hun oplei… https://t.co/oIZjinyZbK

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.