09 SEPTEMBER 2020

Interventiestudie ProMuscle in de praktijk laat zien: Thuiswonende ouderen hebben baat bij krachttraining en extra eiwit

Ouderen kunnen hun spiermassa en -kracht en fysieke prestaties aanzienlijk verbeteren met krachttraining en voldoende eiwit in hun dagelijkse voeding. Zo blijven ze vitaal en kunnen ze langer thuis blijven wonen. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research na ProMuscle in de praktijk, een grote interventiestudie in een real-life-setting, uitgevoerd in vijf gemeentes in Gelderland. Ze publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke vakblad JAMDA.

Interventiestudie ProMuscle in de praktijk laat zien: Thuiswonende ouderen hebben baat bij krachttraining en extra eiwit

Veel ouderen bewegen te weinig en zijn bovendien niet bekend met het advies om twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Daarbij komt dat veel ouderen - vooral tijdens ontbijt en lunch – te weinig eiwit binnenkrijgen. ProMuscle in de praktijk is een integrale aanpak om dit te verbeteren, waarbij meerdere disciplines en domeinen samenwerken met de ouderen. “Deelnemers konden na de interventie dingen die voorheen niet lukten en dat gaf veel voldoening”, zegt Annemien Haveman, die als onderzoeker betrokken is bij ProMuscle in de praktijk. De resultaten worden uitgebreid beschreven in JAMDA. Het onderzoek is uitgevoerd door een consortium van Wageningen University & Research met FrieslandCampina, Innopastry, Alliantie Voeding in de Zorg en Zilveren Kruis.

Vitaal ouder worden 
De Nederlandse overheid heeft het thema Vitaal ouder worden benoemd tot speerpunt in haar Landelijke nota gezondheidsbeleid voor 2020-2024. “Er moeten bewezen effectieve leefstijlinterventies komen voor de groeiende groep van thuiswonende ouderen en de professionals die hen begeleiden”, aldus Haveman. De interventie ProMuscle in de Praktijk is eerder dit jaar officieel erkend door het RIVM als effectief programma. De onderzoekers werken aan een kwaliteitsborgingssysteem dat de aanpak toegankelijk moet maken voor een brede groep zorgprofessionals. 

Integraal samenwerken
Het project heeft geleid tot versterking van en nieuwe samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en zorgprofessionals, en tussen fysiotherapeuten en diëtisten – groepen die elkaar tot nu toe niet altijd even goed wisten te vinden. Enkele deelnemende organisaties zetten de gezamenlijke interventie na afronding van het onderzoek zelfstandig voort. ”Een belangrijk onderdeel in het project was de dialoog met de diverse stakeholders. Samen met hen werken we nu aan verdere borging van de interventie”, licht Menrike Menkveld-Beukers, directeur Alliantie Voeding in de Zorg toe. “Door dit onderzoek kunnen onze partners zorgorganisatie Opella en gemeente Ede kennis toepasbaar maken voor cliënten en inwoners. Samen met Opella heeft de Alliantie Voeding, met de learnings uit Promuscle, nieuw onderzoek opgezet voor thuiswonende ouderen met beginnende dementie. Zij krijgen persoonlijke adviezen van de diëtist en buurtsportcoach om de vitaliteit te bevorderen (Goed Gevoed in Beweging).” 

Real life interventies
“Interventiestudies in real-life-setting helpen ons om wetenschap in de praktijk te laten landen”, aldus Menkveld. “Onderzoeken, domeinen verbinden, evalueren in praktijk: ProMuscle in de praktijk laat zien dat het werkt.” Voor de ProMuscle-interventie legden de Wageningse hoogleraar Lisette de Groot en promovendus Michael Tieland zo’n tien jaar geleden al de basis. Zij toonden aan dat extra eiwit in combinatie met tweemaal per week krachttraining al na 12 weken bijdraagt aan het vergroten van spierkracht (40% meer), -massa (1,3 kilo extra) en -functionaliteit bij (pre)fragiele ouderen. Het programma is daarna stap voor stap vertaald naar de praktijk door promovendi Ellen van Dongen en Berber Dorhout. Nu is het van belang dat het programma breed in Nederland kan landen. De registratie bij het RIVM is hierin een belangrijke stap.

ProMuscle in de Praktijk is uitgevoerd door: Wageningen University & Research (coördinator), de Stichting Alliantie Voeding in de Zorg, FrieslandCampina, Innopastry (Patisserie Unique) en Zilveren Kruis. In deze publiek-private samenwerking, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food, werd samengewerkt met de academische werkplaats AGORA, GGD Noord- en Oost Gelderland en UMCU. Het programma werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de zorgorganisaties Zorggroep Apeldoorn en omstreken, Viattence (Heerde), Zorggroep Noordwest Veluwe (Harderwijk en Putten), en Opella (Ede).

Meer lezen:


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.