03 MAART 2025
Foto: Sven Menschel
Er werd gekeken naar de naleving van de Nederlandse voedingsrichtlijnen en het verband met het risico op vroegtijdige sterfte. In het observationele onderzoek zijn voedingsfactoren (productgroepen), voedingspatronen en leefstijlfactoren (bewegen, alcohol, vitamine D status) bestudeerd. Bij de analyses werd zorgvuldig gecorrigeerd voor andere factoren die mogelijk invloed hadden op zowel de voeding en leefstijlfactoren als de uitkomsten. Het onderzoek spreekt dan ook over associaties in plaats van causale effecten.
Uit het onderzoek blijkt dat een voedingspatroon met veel groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen patiënten na een hartinfarct helpt gezonder te blijven en de levensverwachting kan verhogen. Resultaten laten zien dat associaties mogelijk sterker waren bij vrouwen en patiënten met obesitas. De bevindingen benadrukken het belang van gezonde voeding en leefstijlgewoonten. Verder werd vastgesteld dat goede voeding van belang is, ongeacht de sociaaleconomische positie of leefstijlfactoren zoals het rookgedrag. Dit wijst op het algemene belang van gezonde voeding, ongeacht de persoonlijke achtergrond of bijkomende gezondheidsfactoren.
Uit het onderzoek blijkt dat het volgen van de richtlijnen goede voeding, zoals opgesteld door de Gezondheidsraad, geschikt is voor hartpatiënten, ook voor degenen die medicatie gebruiken om risicofactoren te beheersen. Toch blijft het een uitdaging om gezonde voeding daadwerkelijk een essentieel onderdeel te maken van de behandeling.
“In de afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt met de opkomst van leefstijlgeneeskunde en er zijn steeds meer zorgprofessionals die zich hiermee bezig houden. Toch is er nog veel winst te behalen en is er veel nodig om voeding en leefstijl een standaard onderdeel te laten zijn van de zorgpraktijk. De samenwerking met de Alliantie Voeding in Zorg is erg prettig voor de vertaling van de onderzoeksresultaten naar de praktijk. Door deze koppeling is er veel samenwerking en korte lijnen met ziekenhuizen. De Alliantie Voeding in de Zorg heeft meerdere keren meegedacht over hoe de resultaten toegepast kunnen worden in de praktijk en hoe dit een basis kan vormen voor vervolgonderzoek” aldus Esther.
Het onderzoek draagt bij aan het ontwikkelen van gerichte richtlijnen en benadrukt de rol van voeding naast medicatiegebruik in het cardiovasculair risicomanagement. Toekomstig onderzoek moet de resultaten verder valideren en andere factoren onderzoeken binnen verschillende patiëntgroepen. Esther: “ Gespecificeerde richtlijnen voor verschillende patiëntgroepen met hart- en vaatziekten kunnen een mooie stap voor de toekomst zijn”.
Het promotieonderzoek van Esther is uitgevoegd aan Wageningen University & Research en is gefinancierd door de Regio Deal Foodvalley. Promotoren van Esther Cruijsen zijn Prof. Dr. JM Geleijnse, Wageningen University & Research en Prof. Dr. FLJ Visseren, UMC Utrecht.
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig