20 OKTOBER 2020

Voldoende B-vitamines met gezonde voeding, ook bij actieve leefstijl

Wie gezond eet krijgt voldoende vitamine B12 en foliumzuur binnen, ook bij een actieve leefstijl. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University & Research, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Radboudumc na een studie onder bijna 900 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. De resultaten van het project, uitgevoerd binnen het initiatief Eat2Move®, zijn gepubliceerd in The Journal of Human Nutrition and Dietetics. De Alliantie Voeding in de Zorg heeft kennis en expertise van NutriProfiel® ingebracht.

Voldoende B-vitamines met gezonde voeding, ook bij actieve leefstijl

Vitamine B12 en foliumzuur (vitamine B11) zijn onmisbaar voor de aanmaak en het herstel van weefsels in ons lichaam, bijvoorbeeld na lichamelijke inspanning. Het vermoeden bestaat dat je er meer van nodig hebt bij een actieve leefstijl. De wetenschappelijke literatuur is hier echter niet eenduidig over.

Nijmeegse Vierdaagse
Om meer duidelijkheid te krijgen verzamelden de onderzoekers informatie over de voedingsinname (energie, koolhydraten, eiwitten, vetten, voedingsvezels, vitamines en mineralen) van 873 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse van 2015. Via voedselfrequentievragenlijsten (FFQs) gaven de deelnemers aan hoe vaak en hoeveel ze van bepaalde producten aten. De deelnemers stonden ook bloed af. De onderzoekers konden zo de relatie bepalen tussen de inname van vitamine B12 en foliumzuur en het gehalte van deze vitamines in het bloedplasma. Ze gingen ook na of er een verband was met geslacht, leefstijl, Body Mass Index (BMI), energie-inname en mate van lichamelijke activiteit. 

Sterk verband tussen inname en bloedwaarden
Er bleek voor zowel vitamine B12 als foliumzuur een sterk verband te bestaan tussen de inname en de bloedwaarden. Ook geslacht, leeftijd en energie-inname van de deelnemers bleken van invloed op de vitaminegehaltes. Dit in tegenstelling tot de mate van fysieke activiteit: hier vonden de onderzoekers geen verband.  

Geen extra B-vitamines nodig
Zowel de vitamine-inname als de bloedwaarden waren bij de meeste deelnemers voldoende. 12% kreeg minder foliumzuur binnen dan aanbevolen, slechts één deelnemer kreeg te weinig vitamine B12 binnen. Desondanks was bij ruim 95% het vitaminegehalte in het bloed in orde. Mensen die net als de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse lichamelijk actief zijn, lijken dus geen extra B-vitamines nodig te hebben, aldus de onderzoekers.  

Of deze vlieger ook opgaat bij extreme lichamelijke inspanning, zoals bij topsport, is op basis van dit cross-sectionele onderzoek niet te zeggen. Daarvoor zijn interventiestudies nodig, waarbij deelnemers voor een langere periode in de tijd gevolgd worden. 

NutriProfiel® 
Het onderzoek is uitgevoerd via Eat2Move® en maakt gebruik van kennis en expertise ontwikkeld via het NutriProfiel®-initiatief. Zo zijn de bepalingen van de vitaminegehaltes in het bloed uitgevoerd door het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het huidige onderzoekt versterkt ook weer de wetenschappelijke basis van NutriProfiel®.

NutriProfiel® biedt patiënten en consumenten een persoonlijk voedingsadvies op basis van bloedwaarden en de voedingsinname. Het concept is ontwikkeld door wetenschappers, diëtisten en analisten verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. Binnenkort start NutriProfiel® ook een onderzoek naar de toegevoegde waarde van NutriProfiel® voor sporters en sportartsen. Als het advies aansluit bij de wensen en behoeften van deze doelgroep, dan kan NutriProfiel® op termijn opgenomen worden in de (standaard) sportkeuring.

Wetenschappelijke publicatie
De resultaten van het onderzoek onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse zijn gepubliceerd in The Journal of Human Nutrition and Dietetics - A. Mireille Baart, Michiel G.J. Balvers, Jeanne H.M. de Vries, Dominique S.M. ten Haaf, Maria T.E. Hopman, Jacqueline M.T. Klein Gunnewiek. Relationship between intake and plasma concentrations of vitamin B12 and folate in 873 adults with a physically active lifestyle: a cross‐sectional study.


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.