Eat2Move

Hét innovatienetwerk voor voeding en bewegen

Optimale voeding voor betere prestaties en herstel bij (top)sporters en in de gezondheidszorg. Dat is het vertrekpunt van Eat2Move: een uniek netwerk -in Gelderland- voor onderzoek en innovatie op het snijvlak van sport, voeding en gezondheid.


3 V-cyclus

Eat2Move, een initiatief dat in 2014 is opgericht door de Alliantie Voeding in de Zorg, vertaalt inzichten uit onderzoek onder topsporters naar concrete toepassingen voor breedtesporters, ouderen en patiënten, en in onderwijs. Dat gebeurt volgens de 3V-cyclus:

  1. verkennend onderzoek (Verkennen)
  2. testen in ‘proeftuinen’ (Valideren)
  3. verspreiden van kennis en ontwikkelen van producten en diensten toepasbaar maken (Valoriseren).


7 partners

Behalve Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn ook Sportcentrum Papendal, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, NIZO food research en Radboudumc partner in Eat2Move. Zij nemen de ene helft van de financiering voor hun rekening, de Provincie Gelderland de andere helft. De partners hebben inmiddels met meer dan 30 bedrijven aan innovaties gewerkt. Kennis wordt volop gedeeld met een breed publiek van studenten, sportcoaches en zorgprofessionals.


Verder bouwen aan innovatie

Eat2Move breidt de komende jaren zijn netwerk op het gebied van sport, voeding en gezondheid verder uit. Het initiatief koppelt wetenschappelijke kennis direct aan productontwikkeling en brengt zo innovaties sneller naar de markt door:  

  1. Internationale groei en positionering
  2. Valorisatie van kennis
  3. Interactie met bedrijfsleven


Onderzoeksprojecten

Binnen Eat2move lopen diverse meerjarige onderzoeksprojecten, gericht op kennisontwikkeling. Enkele voorbeelden:

  • Micronutrient status and exercise stress markers to monitor training load and performance in athletes’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Rieneke Terink
  • 'Optimal timing of nutrient intake to improve exercise recovery and adaptation in concurrent training’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Pim Knuiman
  • 'Effect van trainings- en voedingsinterventies op gezondheid en sportprestaties’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Cindy van der Avoort
  • 'De rol van voeding en lichaamsbeweging bij de behandeling van IBD-patiënten' -  door praktijkonderzoeker Carlijn Lamers


Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

BMJ Journals Heart, 2022; http://dx.doi.org/10.1136/heartjnl-2022-321474

Auteur(s)

Bonekamp NE, Visseren FLJ, Ruigrok Y, Cramer MJM, de Borst GJ, May AM en Koopal C

Verschijningsdatum

Oktober 2022

Type

Overige

Bron

Eat2move

Korte toelichting

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente (200-250 gram per dag) kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van docent-onderzoeker Sports & Exercise Nutrition Cindy van der Avoort van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) die hierop promoveerde aan de Radboud Universiteit. Ze deed haar onderzoek vanuit Eat2Move, de innovatiehub voor voeding en bewegen.

Verschijningsdatum

April 2022

Type

Vakmedia

Bron

MLDS

Korte toelichting

In de onderzoekslijn darmaandoeningen werkt Hoogleraar Ben Witteman aan diverse projecten over de rol van voeding en leefstijl bij darmaandoeningen. Een studie die nu loopt, is CROCODILE, een Eat2Move-project waarbinnen verschillende partijen vanuit Alliantie Voeding in de Zorg samenwerken. In dit onderzoek wordt gekeken of een gezond voedingspatroon het medicijngebruik bij mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vermindert.  Een ander voorbeeld is Vezel-UP, een studie naar het effect van extra vezels bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). In dit project werken onderzoekers van Wageningen University & Research samen met de Maag Lever Darm Stichting, TNO en een aantal bedrijven.  ‘In nog weer een ander project onderzoeken we in hoeverre gezonde voeding en training voorafgaand aan een operatie de hersteltijd na de ingreep kan verkorten’, voegt Witteman toe.

Verschijningsdatum

Mei 2021

Contactpersoon

Anne van de Wiel (WUR)

Neem contact op

Team

O.a.: Menrike Menkveld (ZGV), Jeroen Wouters (SCP) Marco Mensink (WUR), Maria Hopman (RUMC), Renger Witkamp, voorzitter stuurgroep (WUR) Jan-Willem van Dijk,(HAN) Nel Zoon (NIZO) Peter Res (NOC*NSF)

Subsidie

Partners






#wereldkankerdag | Vandaag deelt @GelderseVallei een extra speciale traktatie uit aan patiënten en medewerkers: lim… https://t.co/ksQJ5XXzjB
#samenwerken | Samen met negen andere partners werken we samen binnen Coalitie Preventie Regio Foodvalley voor een… https://t.co/8SQc2n9fVu
#Lustrum | ‘We kijken samen hoe we data en kennis gericht kunnen inzetten: welke interventie, waar en voor wie kunn… https://t.co/7tqKVdnapa

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.