Eat2Move

Hét innovatienetwerk voor voeding en bewegen

Optimale voeding voor betere prestaties en herstel bij (top)sporters en in de gezondheidszorg. Dat is het vertrekpunt van Eat2Move: een uniek netwerk -n Gelderland- voor onderzoek en innovatie op het snijvlak van sport, voeding en gezondheid.


3 V-cyclus

Eat2Move, een initiatief dat in 2014 is opgericht door de Alliantie Voeding in de Zorg, vertaalt inzichten uit onderzoek onder topsporters naar concrete toepassingen voor breedtesporters, ouderen en patiënten, en in onderwijs. Dat gebeurt volgens de 3V-cyclus:

  1. verkennend onderzoek (Verkennen)
  2. testen in ‘proeftuinen’ (Valideren)
  3. verspreiden van kennis en ontwikkelen van producten en diensten toepasbaar maken (Valoriseren).


7 partners

Behalve Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn ook Sportcentrum Papendal, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, NIZO food research en FrieslandCampina partner in Eat2Move. Zij nemen de ene helft van de financiering voor hun rekening, de Provincie Gelderland de andere helft. De partners hebben inmiddels met meer dan 30 bedrijven aan innovaties gewerkt. Kennis wordt volop gedeeld met een breed publiek van studenten, sportcoaches en zorgprofessionals.


Verder bouwen aan innovatie

Eat2Move breidt de komende jaren zijn netwerk op het gebied van sport, voeding en gezondheid verder uit. Het initiatief koppelt wetenschappelijke kennis direct aan productontwikkeling en brengt zo innovaties sneller naar de markt door:  

  1. Internationale groei en positionering
  2. Valorisatie van kennis
  3. Interactie met bedrijfsleven


Onderzoeksprojecten

Binnen Eat2move lopen diverse meerjarige onderzoeksprojecten, gericht op kennisontwikkeling. Enkele voorbeelden:

  • Micronutrient status and exercise stress markers to monitor training load and performance in athletes’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Rieneke Terink
  • 'Optimal timing of nutrient intake to improve exercise recovery and adaptation in concurrent training’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Pim Knuiman
  • 'Effect van trainings- en voedingsinterventies op gezondheid en sportprestaties’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Cindy van der Avoort
  • 'De rol van voeding en lichaamsbeweging bij de behandeling van IBD-patiënten' -  door praktijkonderzoeker Carlijn Lamers


Media & Publicaties

Type

Overige

Bron

Verschijningsdatum

September 2018

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Clin Chim Acta. 2018 Aug;483:20-24.

Auteur(s)

Baart AM, Balvers MGJ, Hopman MTE, Eijsvogels TMH, Klein Gunnewiek JMT, van Kampen CA.

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Translational Sports Medicine, Volume1, Issue3, May 2018, P110-119

Auteur(s)

Terink R, Bongers CCWG, Witkamp RF, Mensink M, Eijsvogels TM, Klein Gunnewiek JMT and Hopman MTE

Verschijningsdatum

Mei 2018

Contactpersoon

Anne van de Wiel (WUR)

Neem contact op

Team

oa: Dr. Jacqueline Klein Gunnewiek (ZGV), Dr. Marco Mensink (WUR), Prof. Maria Hopman (WUR), Prof. Edith Feskens, voorzitter stuurgroep (WUR), Prof. Renger Witkamp (WUR)

Subsidie

Partners











RT @rieneketerink: Een aantal deelnemers zijn al 2 weken klaar met hun laatste dieet en krijgen vandaag hun laatste vragenlijst opgestuurd.…
RT @WhatscookingHN: Jeanne de Vries sprak op het #wondcongres in de Doelen in Rotterdam op 7 december. Ondervoeding lijdt tot meer –ernstig…
RT @NutriProfiel: Read more about our latest results on vitamin D status in physically active elderly https://t.co/TZPzIOdTcX #vierdaagseo

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.