Eat2Move

Hét innovatienetwerk voor voeding en bewegen

Optimale voeding voor betere prestaties en herstel bij (top)sporters en in de gezondheidszorg. Dat is het vertrekpunt van Eat2Move: een uniek netwerk -in Gelderland- voor onderzoek en innovatie op het snijvlak van sport, voeding en gezondheid.


3 V-cyclus

Eat2Move, een initiatief dat in 2014 is opgericht door de Alliantie Voeding in de Zorg, vertaalt inzichten uit onderzoek onder topsporters naar concrete toepassingen voor breedtesporters, ouderen en patiënten, en in onderwijs. Dat gebeurt volgens de 3V-cyclus:

  1. verkennend onderzoek (Verkennen)
  2. testen in ‘proeftuinen’ (Valideren)
  3. verspreiden van kennis en ontwikkelen van producten en diensten toepasbaar maken (Valoriseren).


7 partners

Behalve Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn ook Sportcentrum Papendal, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, NIZO food research en Radboudumc partner in Eat2Move. Zij nemen de ene helft van de financiering voor hun rekening, de Provincie Gelderland de andere helft. De partners hebben inmiddels met meer dan 30 bedrijven aan innovaties gewerkt. Kennis wordt volop gedeeld met een breed publiek van studenten, sportcoaches en zorgprofessionals.


Verder bouwen aan innovatie

Eat2Move breidt de komende jaren zijn netwerk op het gebied van sport, voeding en gezondheid verder uit. Het initiatief koppelt wetenschappelijke kennis direct aan productontwikkeling en brengt zo innovaties sneller naar de markt door:  

  1. Internationale groei en positionering
  2. Valorisatie van kennis
  3. Interactie met bedrijfsleven


Onderzoeksprojecten

Binnen Eat2move lopen diverse meerjarige onderzoeksprojecten, gericht op kennisontwikkeling. Enkele voorbeelden:

  • Micronutrient status and exercise stress markers to monitor training load and performance in athletes’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Rieneke Terink
  • 'Optimal timing of nutrient intake to improve exercise recovery and adaptation in concurrent training’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Pim Knuiman
  • 'Effect van trainings- en voedingsinterventies op gezondheid en sportprestaties’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Cindy van der Avoort
  • 'De rol van voeding en lichaamsbeweging bij de behandeling van IBD-patiënten' -  door praktijkonderzoeker Carlijn Lamers


Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

BMC Gastroenterology

Auteur(s)

Lamers, C.R., de Roos, N.M., Koppelman, L.J.M., Hopman, M.T.E., & Witteman, B.J.M.

Verschijningsdatum

April 2021

Type

Vakmedia

Bron

Radboudumc, Nutriprofiel, Eat2Move, Ziekenhuis Gelderse Vallei

Auteur(s)

DSM Ten Haaf, MGJ Balvers, S Timmers, TMH Eijsvogels, MTE Hopman, JMT Klein Gunnewiek

Verschijningsdatum

Maart 2018

Type

Podcast

Bron

Universiteit van Nederland

Verschijningsdatum

Februari 2019

Contactpersoon

Anne van de Wiel (WUR)

Neem contact op

Team

O.a.: Menrike Menkveld (ZGV), Jeroen Wouters (SCP) Marco Mensink (WUR), Maria Hopman (RUMC), Renger Witkamp, voorzitter stuurgroep (WUR) Jan-Willem van Dijk,(HAN) Nel Zoon (NIZO) Peter Res (NOC*NSF)

Subsidie

Partners






RT @GelderseVallei: Diëtist Mirjam Holverda & fysiotherapeut Linda van de Worp delen vanavond tijdens het webinar community of practice Bet…
#Zorgopleidingen | Verpleegkundigen hebben in de opleiding behoefte aan meer kennis over overgewicht, oorzaken en g… https://t.co/4g70gznvl8
#Dementie, #Leefstijl | Mooie samenwerking tussen @WUR, @MaastrichtUMC en 5 andere centra in de MOCIA-leefstijlstud… https://t.co/cR9jj5MIbJ

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.