Optimale voeding voor betere prestaties en herstel bij (top)sporters en in de gezondheidszorg. Dat is het vertrekpunt van Eat2Move: een uniek netwerk -in Gelderland- voor onderzoek en innovatie op het snijvlak van sport, voeding en gezondheid.
Eat2Move, een initiatief dat in 2014 is opgericht door de Alliantie Voeding in de Zorg, vertaalt inzichten uit onderzoek onder topsporters naar concrete toepassingen voor breedtesporters, ouderen en patiënten, en in onderwijs. Dat gebeurt volgens de 3V-cyclus:
Behalve Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn ook Sportcentrum Papendal, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, NIZO food research en Radboudumc partner in Eat2Move. Zij nemen de ene helft van de financiering voor hun rekening, de Provincie Gelderland de andere helft. De partners hebben inmiddels met meer dan 30 bedrijven aan innovaties gewerkt. Kennis wordt volop gedeeld met een breed publiek van studenten, sportcoaches en zorgprofessionals.
Eat2Move breidt de komende jaren zijn netwerk op het gebied van sport, voeding en gezondheid verder uit. Het initiatief koppelt wetenschappelijke kennis direct aan productontwikkeling en brengt zo innovaties sneller naar de markt door:
Binnen Eat2move lopen diverse meerjarige onderzoeksprojecten, gericht op kennisontwikkeling. Enkele voorbeelden:
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
J. Nutr. Science
Auteur(s)
Baart AM, Slotegraaf AI, Gobes-de Punder IE, Mensink M, Wardenaar F, de Vries JHM, Klein Gunnewiek JMT, Balvers MGJ en Terink R
Verschijningsdatum
Juli 2023
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
BMJ Journals Heart, 2022; http://dx.doi.org/10.1136/heartjnl-2022-321474
Auteur(s)
Bonekamp NE, Visseren FLJ, Ruigrok Y, Cramer MJM, de Borst GJ, May AM en Koopal C
Verschijningsdatum
Oktober 2022
Type
Overige
Bron
Eat2move
Korte toelichting
Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente (200-250 gram per dag) kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van docent-onderzoeker Sports & Exercise Nutrition Cindy van der Avoort van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) die hierop promoveerde aan de Radboud Universiteit. Ze deed haar onderzoek vanuit Eat2Move, de innovatiehub voor voeding en bewegen.
Verschijningsdatum
April 2022
Anne van de Wiel (WUR)
O.a.: Menrike Menkveld (ZGV), Jeroen Wouters (SCP) Marco Mensink (WUR), Maria Hopman (RUMC), Renger Witkamp, voorzitter stuurgroep (WUR) Jan-Willem van Dijk,(HAN) Nel Zoon (NIZO) Peter Res (NOC*NSF)
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.