Eat2Move

Hét innovatienetwerk voor voeding en bewegen

Optimale voeding voor betere prestaties en herstel bij (top)sporters en in de gezondheidszorg. Dat is het vertrekpunt van Eat2Move: een uniek netwerk -n Gelderland- voor onderzoek en innovatie op het snijvlak van sport, voeding en gezondheid.


3 V-cyclus

Eat2Move, een initiatief dat in 2014 is opgericht door de Alliantie Voeding in de Zorg, vertaalt inzichten uit onderzoek onder topsporters naar concrete toepassingen voor breedtesporters, ouderen en patiënten, en in onderwijs. Dat gebeurt volgens de 3V-cyclus:

  1. verkennend onderzoek (Verkennen)
  2. testen in ‘proeftuinen’ (Valideren)
  3. verspreiden van kennis en ontwikkelen van producten en diensten toepasbaar maken (Valoriseren).


7 partners

Behalve Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn ook Sportcentrum Papendal, NOC*NSF, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, NIZO food research en FrieslandCampina partner in Eat2Move. Zij nemen de ene helft van de financiering voor hun rekening, de Provincie Gelderland de andere helft. De partners hebben inmiddels met meer dan 30 bedrijven aan innovaties gewerkt. Kennis wordt volop gedeeld met een breed publiek van studenten, sportcoaches en zorgprofessionals.


Verder bouwen aan innovatie

Eat2Move breidt de komende jaren zijn netwerk op het gebied van sport, voeding en gezondheid verder uit. Het initiatief koppelt wetenschappelijke kennis direct aan productontwikkeling en brengt zo innovaties sneller naar de markt door:  

  1. Internationale groei en positionering
  2. Valorisatie van kennis
  3. Interactie met bedrijfsleven


Onderzoeksprojecten

Binnen Eat2move lopen diverse meerjarige onderzoeksprojecten, gericht op kennisontwikkeling. Enkele voorbeelden:

  • Micronutrient status and exercise stress markers to monitor training load and performance in athletes’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Rieneke Terink
  • 'Optimal timing of nutrient intake to improve exercise recovery and adaptation in concurrent training’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Pim Knuiman
  • 'Effect van trainings- en voedingsinterventies op gezondheid en sportprestaties’ – gecoördineerd door praktijkonderzoeker Cindy van der Avoort
  • 'De rol van voeding en lichaamsbeweging bij de behandeling van IBD-patiënten' -  door praktijkonderzoeker Carlijn Lamers


Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

J. Nutr Health Aging

Auteur(s)

Terink R, Balvers MGJ, Bongers CCWG, Eijsvogels TMH, Witkamp RF, Mensink M, Hopman MTE en Klein Gunnewiek JMT

Verschijningsdatum

Mei 2019

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

J Nutr Health Aging. 2018;22(9):1112-1114.

Auteur(s)

Ten Haaf DSM, De Regt MF, Visser M, Witteman BJM, de Vries JHM, Eijsvogels TMH and Hopman MTE

Verschijningsdatum

Juli 2018

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Eur J Appl Physiol. 2018; 118(11): 2349–2357.

Auteur(s)

Terink R, ten Haaf D, Bongers CWG, Balvers MGJ, Witkamp RF, Mensink M, Eijsvogels TMH, Klein Gunnewiek JMT and Hopman MTE1,2

Verschijningsdatum

Augustus 2018

Contactpersoon

Anne van de Wiel (WUR)

Neem contact op

Team

oa: Dr. Jacqueline Klein Gunnewiek (ZGV), Dr. Marco Mensink (WUR), Prof. Maria Hopman (WUR), Prof. Edith Feskens, voorzitter stuurgroep (WUR), Prof. Renger Witkamp (WUR)

Subsidie

Partners











RT @ICDAMportal: Good news - we know you have a lot on your 'plate' at this time of year so we have extended the abstract submission deadli…
Proud! Congrats to Eric Hazebroek @vitalys @rijnstate, 👨‍🎓 Nutrition & Obesity Treatment @wur. Great inaugural lect… https://t.co/npdGqfYZcS
Alliantie Voeding in de Zorg ging in gesprek met RevaNet over een gezond voedingsaanbod. Naar betere voedingszorg i… https://t.co/cCWTVtt2cw

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.