‘Ik werk als oncologiediëtist in het ziekenhuis, waarbij ik patiënten begeleid tijdens chemokuren, bestralingen en opname. Ik denk mee hoe ze voldoende en de juiste voeding binnen kunnen krijgen als ze last hebben van klachten tijdens behandelingen, zoals reuk- en smaakverandering, geen eetlust en slikklachten. Binnen ons ziekenhuis begeleiden we patiënten ook met ons prehabilitatieprogramma Fit voor de operatie, zodat patiënten onder begeleiding hun conditie kunnen verbeteren voor een operatie. Want hoe fitter ze zijn, hoe beter de behandeluitkomst en het herstel.
Daarnaast ben ik als facilitair diëtist betrokken bij onze afdeling Eten en Drinken. Ik kijk mee met alles wat er gebeurt rond eten en drinken binnen het ziekenhuis, zoals welke producten we aanbieden aan patiënten, medewerkers en bezoekers, of die aansluiten bij de doelgroep en de verschillende diëten. Om tot een goed aanbod te komen heb ik overleg met verschillende partijen, zoals de voedingsassistentes, leveranciers en onze keuken.
Ik vind het belangrijk om als diëtist betrokken te zijn bij de onderzoeken van Alliantie Voeding in de Zorg, want als diëtisten zijn wij een belangrijke schakel tussen wetenschap en praktijk. Wij moeten informatie uit de onderzoeken vertalen naar de praktijk, dus de patiënten. Er gaan veel onwaarheden rond over welke voeding wel en niet goed is en wij kunnen het kaf van het koren scheiden. Onderzoek naar voeding blijft hierbij erg belangrijk, over voeding ben je nooit uitgeleerd.’
‘Als facilitair diëtist ben ik actief in het project Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg. Goede Zorg Proef Je ondersteunt ons als één van de twintig Voorhoedeziekenhuizen met het versneld behalen van de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord: een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daartoe hebben we afgelopen mei ons voedingsconcept Smakelijk & Gezond voor Jou gelanceerd. We hebben onder andere ons assortiment verbeterd, nieuwe maaltijden ontwikkeld, scholingen opgezet voor service-assistenten en er worden nieuwe menukaarten gemaakt.
Voordat we ons aansloten bij Goede Zorg Proef Je waren we al bezig met gezonde voeding, maar dit project heeft het doorvoeren van een beter voedingsaanbod versneld. Het is heel fijn om met de andere ziekenhuizen tijdens de Goede Zorg Proef Je-bijeenkomsten ervaringen en kennis uit te wisselen. Ook helpen de tools van het project om overzicht en handvatten te hebben bij het aanpassen van het voedingsbeleid.
Daarnaast is het fijn dat Alliantie Voeding het onderzoek naar vragen uit onze praktijk faciliteert. Via onze Ronde Tafel Diëtetiek bespreken we waar we tegenaan lopen, wat er onderzocht moet worden. Door die samenwerking zijn de uitkomsten meteen in de praktijk toepasbaar. Zo gaan studenten met Emmelyne Vasse, projectleider Alliantie Voeding in de Zorg, nu onderzoek doen naar supplementengebruik bij oncologische behandelingen. Ze vergelijken onder andere de Nederlandse richtlijnen voor maximale doseringen met die uit het buitenland en kijken naar de interactie met medicijnen.
Tot slot zijn we via Alliantie Voeding in de Zorg betrokken bij Steering Recipes van de HungrNdThirst Foundation, waarmee we recepten ontwikkelen voor mensen met verandering van smaak en smaakbeleving. Ik kijk welke ingrediënten veilig zijn en of de recepten bruikbaar zijn voor alle oncologische patiënten. Ik vind het een heel goed project dat de individuele patiënt echt zal helpen.’
‘We weten steeds meer over gezonde voeding, onder andere door onderzoek van Alliantie Voeding in de Zorg, maar er zijn nog veel fabels. Ik hoop dat die met onderzoek en door de diëtisten verder ontkracht worden en we nog meer antwoorden vinden waardoor de juiste informatie op de voorgrond komt te staan.’
‘Met een schaal fruit. Je hoeft geen diëtist te zijn om te weten dat fruit gezond is. Daarnaast staat de schaal fruit symbool voor het vele werk dat we binnen Rijnstate hebben verricht om fruit zichtbaarder te maken in de zorg, voor de patiënten, medewerkers en bezoekers.’
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig