Smaakverandering en smaaksturing

Smaaksturing in de zorg: de patiënt proeft de winst

Veranderingen van reuk- en smaakvermogen kunnen verschillende oorzaken hebben: bijvoorbeeld een chronische ziekte of medicijngebruik. In diverse patiëntengroepen wordt onderzocht hoe veranderingen in reuk- en smaakvermogen het eetgedrag beïnvloeden en wat er gebeurt in het brein. Ook wordt gekeken naar andere factoren die invloed kunnen hebben op de smaakbeleving, zoals bepaalde dieetrestricties.


AIO Elbrich Postma zet voor haar promotieonderzoek aan Wageningen University & Research diverse onderzoekstechnieken in bij verschillende patiëntenpopulaties. Zij gebruikt vragenlijsten over voedselvoorkeuren en eetgedrag en ook worden er reuk- en smaaktesten gebruikt, om het reuk- en smaakvermogen op een objectieve manier te meten. Daarnaast worden er MRI-scans gemaakt, waarmee de hersenactiviteit tijdens het toedienen van geuren gemeten kan worden. Ook kunnen hiermee de structuren die betrokken zijn bij het verwerken van geurstimuli in beeld worden gebracht.

Projecten en resultaten  

Smaak en zorg

Samen met de Christelijke Hogeschool Ede zijn studies gedaan naar de rol van de verpleegkundige bij patiënten met veranderingen in het reuk- en smaakvermogen. Zo is in kaart gebracht welke interventies verpleegkundigen kunnen aanbieden bij patiënten die chemotherapie ondergaan. Zie het artikel 'Smakelijk eten voor patiënten met kanker' uit de NTVG.
Op de afdeling cardiologie wordt onderzocht wat het effect is van een zoutbeperkt dieet op de smaakbeleving en voedingsinname van patiënten met hartfalen. Er wordt gekeken naar smaakvolle én gezonde alternatieven, zodat patiënten in een goede voedingsstatus blijven én van hun eten kunnen genieten.

Oncologische menukaart

Postma heeft samen met cateraar Sodexo in het oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei de smaakvoorkeuren van kankerpatiënten in kaart gebracht. De koks van het ziekenhuis hebben een proefplankje ontwikkeld, waarmee kankerpatiënten verschillende producten en smaken kunnen uitproberen. Omdat smaakvoorkeuren heel persoonlijk zijn, is het belangrijk om patiënten verschillende opties te bieden. Zo kunnen zij zelf de producten kiezen die het beste passen bij hun wensen en behoeften. Ook zijn receptkaartjes ontwikkeld om thuis gevarieerd te eten.

Reuk – en smaakcentrum

Het Reuk- en smaakcentrum, een initiatief van KNO-arts Wilbert Boek van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Prof. Kees de Graaf van Wageningen University & Research, brengt onderzoek en zorg op het gebied van (veranderingen in) reuk- en smaakvermogen bijeen. Doel is te komen tot een optimale zorg voor en behandeling van mensen met een reuk- en smaakstoornis.

Meer informatie? Zie ook 'voedingsadviezen bij veranderingen in smaak en reuk' op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Media & Publicaties

Type

Podcast

Bron

Universiteit van Nederland

Verschijningsdatum

Mei 2019

Type

Podcast

Bron

Makkelijk praten S01E11 | 11-07-2019

Verschijningsdatum

Juli 2019

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Food Quality & Preference, 2019 online

Auteur(s)

Postma EM, de Graaf C en Boesveldt S

Verschijningsdatum

Augustus 2019

Contactpersoon

Elbrich Postma (WUR/ZGV)

Neem contact op

Team

O.a. Prof. Kees de Graaf (WUR), Dr. Sanne Boesveldt (WUR), Dr. Wilbert Boek (ZGV), Elbrich Postma, AIO (WUR/ZGV), Anja de Roder (ZGV), Nancy Janssen (ZGV).

Partners
#GoedeZorgProefJe I Samenwerken aan een gezonder voedingsaanbod in ziekenhuizen. Dank diëtisten van @ZkhsAmstellandhttps://t.co/Gyr7F3ol2H
Via projecten uit de Regio Deal Foodvalley kan voeding een stevigere rol in de preventieve en curatieve gezondheids… https://t.co/xYivB4soBK
Vijf Belgische en vier Nederlandse ziekenhuizen, waaronder @ArthurvanZanten @GelderseVallei onderzoeken de rol van… https://t.co/31d9wh7ky3

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.