Dit project richt zich op het ontwikkelen van de Richtlijn Voedings- en vochttekort voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig-specialisten en het uitvoeren van een proefimplementatie in de praktijk. De richtlijn is bedoeld voor alle settings waar verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig-specialisten werken.
Relevantie
In de Nederlandse gezondheidszorg vormen voedings- en vochttekorten een belangrijk probleem, dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid van patiënten en hogere zorgkosten. Een tekort aan voeding (ondervoeding) en vocht kunnen diverse oorzaken hebben. Op tijd herkennen dat sprake is van een voeding- of vochttekort en inzetten van een passende interventie is daarom belangrijk. Verpleegkundig-specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden spelen een cruciale rol bij het screenen op en behandelen van voedings- en vochttekorten.
Doel
De richtlijn biedt praktische aanbevelingen voor het herkennen, behandelen en monitoren van tekorten. Tijdig handelen op basis van wetenschappelijk bewijs kan zorgen voor een betere kwaliteit van leven van patiënten en lagere zorgkosten.
Ontwikkeling
De ontwikkeling van de richtlijn omvat het identificeren van knelpunten bij zorgprofessionals, kennisexperts, patiënten en mantelzorgers, en een grondige analyse van wetenschappelijke literatuur. In de richtlijn staan (kern)aanbevelingen voor screening op en interventies bij een voedings- en vochttekort.
Proefimplementatie
Tijdens de proefimplementatie past een kleine groep verpleegkundig-specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden de kernaanbevelingen toe in de dagelijkse praktijk. Zij evalueren hoe makkelijk de kernaanbevelingen te gebruiken zijn en welke factoren dit belemmeren en bevorderen. Ook zorgmanagers en patiënten worden betrokken bij deze proefimplementatie.
De uitkomsten van de proefimplementatie worden gebruikt om de richtlijntekst en de kernaanbevelingen waar nodig aan te passen zodat deze beter te implementeren is.
Projectduur
Dit project loopt van 2018-2024 en wordt ondersteund door ZonMW. De verwachting is dat de richtlijn in 2024 wordt opgenomen in het Register van Zorginstituut Nederland. De Alliantie Voeding in de Zorg en Pallas Health Research and Consultancy werken samen aan dit project, in opdracht van V&VN.
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
Clin Nutr 2023; Online 6 April 2023; https://doi.org/10.1016/j.clnu.2023.02.016
Auteur(s)
Pot GK, Winkels RM en van Loenhout T
Verschijningsdatum
April 2023
Type
Vakmedia
Bron
Auteur(s)
Gyles S
Verschijningsdatum
Januari 2022
Type
Vakmedia
Bron
Ned tv Voeding & Dietetiek - 2022;77(5)
Auteur(s)
van Gaal D, Groot J, van Oers S en Vasse E
Korte toelichting
Er zijn verschillende ziektespecifieke drinkvoedingen voor diabetespatiënten op de markt. Maar in de klinische praktijk is veel onzekerheid over de effectiviteit van deze diabetesspecifieke drinkvoeding op de glykemische regulatie van diabetespatiënten. Wat zijn de redenen om er al dan niet voor te kiezen? Lees het in dit artikel.
Verschijningsdatum
November 2022
Menrike Menkveld, manager Alliantie Voeding in de Zorg
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig