Verschillen in voedselomgeving
De
studie van Wierda heeft als doel om de voedselomgeving in de zorg te karakteriseren en verschillen tussen ziekenhuizen en zorginstellingen te identificeren. Via een mixed-methods onderzoeksaanpak met meer dan 100 interviews en vragenlijsten bij medewerkers van deze instellingen beschrijft Wierda de variatie in de voedselomgeving binnen het Nederlandse zorglandschap. Zo is er in ziekenhuizen en grotere zorginstellingen doorgaans een restaurant en een centrale ruimte aanwezig voor de maaltijdbereiding, terwijl kleinere zorginstellingen de bereiding vaak in een huiselijke setting samen met bewoners uitvoeren. Het type zorginstelling beïnvloedt ook de voedselomgeving, waarbij ziekenhuizen zich vooral richten op het gebruik van voeding voor sneller herstel, terwijl in zorginstellingen voeding mede dient als een instrument, bijvoorbeeld om de dag te structureren. Voor eet-en drink faciliteiten voor medewerkers en bezoekers blijkt dat meer ziekenhuizen dan zorginstellingen
de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum toepassen.
Beleid en bestuurlijk commitment
Momenteel lopen ziekenhuizen voorop in de voedseltransitie, waarbij ze onder andere streven naar het aanbieden van volkorenbrood en het minimaliseren van de beschikbaarheid van frituursnacks. Zowel ziekenhuizen als zorginstellingen benadrukken het belang van een voedingsbeleid en brede organisatorische betrokkenheid om verbeteringen in de voedselomgeving te realiseren en te reguleren. Bovendien worden zowel in ziekenhuizen als zorginstellingen commerciële belangen en beperkte budgetten gezien als belangrijke factoren die de voedseltransitie beïnvloeden. Een ander punt dat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat eet- en drinkfaciliteiten die intern worden beheerd, zonder winstoogmerk, vaak meer mogelijkheden bieden om het assortiment te verschuiven naar gezondere keuzes.
Toekomstperspectief
Het onderzoek concludeert dat het van belang is om alle soorten zorginstellingen te betrekken en
best practices te delen om de transitie naar een gezonde voedselomgeving in het gehele Nederlandse zorglandschap te realiseren. Daarnaast suggereert het onderzoek ook dat er mogelijkheden zijn om duurzaamheid meer mee te nemen in deze transitie. Dit is een van de ambities in de
Green Deal duurzame zorg 3.0, waarbij wordt gestreefd naar een gezonde, gevarieerde, meer plantaardige en duurzame voeding voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Ons landelijk Goede Zorg Proef Je programma werkt zowel aan het gezonder als duurzamer maken van de voedselomgeving.
Goede Zorg Proef Je
Dit Regiodeal-onderzoek is uitgevoerd door leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl van Wageningen University & Research samen met Alliantie Voeding in de Zorg en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Als partner van het Nationaal Preventieakkoord voert de Alliantie sinds zomer 2019 het programma
Goede Zorg Proef Je uit, waarin zij ziekenhuizen en zorginstellingen ondersteunt om een gezond en duurzaam voedingsaanbod te realiseren. Met de inmiddels ruim 90 aangesloten ziekenhuizen en zorginstellingen laat Goede Zorg Proef Je een
verschuiving zien naar een beter aanbod. Het programma werd bekroond met
de Gezonde Innovatie Awards eind 2023 en is een
best practice van het Nationaal Preventieakkoord, waarbij Nederlandse ontwikkelingen internationaal worden gedeeld en wetenschappelijke inzichten worden toegepast.
Het hele artikel kunt u lezen in tijdschrift BMC Health Services Research via deze link.
Meer lezen