Diëtetiek

De diëtist als expert bij voedingsonderzoek en het optimaliseren van voedingszorg

De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding en ziekte. De inhoudelijke kennis én praktische ervaring van de diëtist zijn onmisbaar in wetenschappelijk voedingsonderzoek en bij het realiseren van optimale voedingszorg. Alliantie Voeding in de Zorg bestendigt de rol van diëtetiek in voedingsonderzoek en voedingszorg in diverse projecten waarin Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, UMC Utrecht en Wageningen University & Research samenwerken. 


Diëtisten weten als geen ander wat er leeft op het gebied van voeding. Juist de ervaringen en vragen uit de dagelijkse praktijk van de diëtist willen we meenemen in voedingsonderzoek. Het samenwerken met diëtisten in onderzoeksprojecten verstevigt hun positie als voedingsexpert, laat andere zorgprofessionals het belang van voeding nog beter inzien en helpt bij het toepasbaar maken van voedingskennis in de zorgpraktijk. 

In onze projecten werken we samen met onderzoekers van Wageningen University & Research, waaronder de leerstoel Voeding en Ziekte en de leerstoel Diëtetiek. De kracht van de leerstoel Diëtetiek van prof. Marian de van der Schueren schuilt in het verbinden van fundamentele voedings- en medische wetenschappen en de diëtetiekpraktijk. Zo nam ze initiatief voor de start een Master Track Nutrition and Dietetics binnen de biomedische master Nutrition and Health van Wageningen University. Ook pleit ze voor meer onderzoek in de eerste lijn. Het onderzoek naar de rol van de eerstelijns diëtist bij mensen met aanhoudende klachten na COVID-19 is hier een mooi voorbeeld van. 

Ronde Tafel Diëtetiek

In alle zes onderzoekslijnen van Alliantie Voeding in de Zorg zijn diëtisten actief. Meerdere keren per jaar organiseert de Alliantie Voeding een Ronde Tafel Diëtetiek. Diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en onderzoekers van Wageningen University gaan met elkaar in gesprek over verschillende vraagstukken uit de wetenschap en de praktijk. Onze nieuwe kernpartner UMC Utrecht neemt voortaan ook hieraan deel. De bijeenkomsten stimuleren de projectontwikkeling door het versterken van de samenwerking tussen de afdelingen Diëtetiek onderling en met de onderzoekers van Wageningen University. We halen vragen uit de praktijk op bij diëtisten en pakken deze gezamenlijk op. Dit kan in met inzet van studenten, zoals in het praktijkgerichte onderzoek naar de inzet van diabetesspecifieke drinkvoeding. Ook werkt de diëtist regelmatig als praktijkonderzoeker in projecten, zoals in het project XtraFit, dat de effectiviteit van pre- en rehabilitatie bij darmkankerpatiënten onderzoekt. 

Voedingsadvies op maat

In het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar het effect van beweeginterventie op het energieverbruik, de voedingstoestand, spiermassa en spierkracht tijdens chemoradiotherapie bij hoofd-hals kanker. Uit een eerder onderzoek bij patiënten die in het verleden zijn behandeld voor hoofd-hals kanker bleek dat mensen met die nog voedingsgerelateerde klachten ervaren geen lagere voedingskwaliteit hebben dan mensen zonder deze klachten. Verder onderzoek is nodig om dit resultaat te bevestigen.

Diëtisten van de Alliantieziekenhuizen spelen een belangrijke rol in projecten voor voedingsadvies op maat en het versterken van aandacht voor voeding in de eerste- en tweedelijnszorg, zoals via Eetscore en NutriProfiel. Via de verschillende Voed je Beter - studies onderzoeken we samen met diëtisten het effect van de Richtlijnen Goede Voeding bij mensen met hart- en vaatziekten of diabetes. Ook is in kaart gebracht wat nodig is om voedingsadviezen toepasbaar te maken in de praktijk en te laten aansluiten op de vraag van de patiënt.

Ontwikkeling van nieuwe tools

Diëtisten werken samen aan de ontwikkeling van nieuwe tools voor zowel eerste- als tweedelijns diëtisten. Diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelden met Alliantie Voeding in de Zorg en Wageningen University & Research de DrankenWijzer, die mensen met chronische nierschade helpt de fosfaatinname te beperken. De Eiwitmeter van Ziekenhuis Gelderse Vallei helpt patiënten door een schatting van de eiwitinname te geven, zowel voor gezonde volwassenen als bij (risico op) ondervoeding, ziekte en/of herstel. Komende jaren werken diëtisten uit Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei en onderzoekers van Wageningen University samen met andere (zorg)organisaties aan het ontwikkelen van een screeningsinstrument voor risico op ondervoeding bij patiënten met obesitas in het onderzoeksproject SCOOP.

Goede Zorg Proef Je

Binnen het project Goede Zorg Proef Je werken we aan het realiseren van een gezond voedingsaanbod in zorgorganisaties. In dit project brengt de diëtist kennis in over voeding bij ziekte, maar ook over kwaliteit, regelgeving en richtlijnen in bij de facilitaire diensten van de instellingen. Vanuit het netwerk ‘Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg’ werken diëtisten samen om kennis en ervaring uit te wisselen en uit te dragen.

Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

J. Nutr. Science

Auteur(s)

Baart AM, Slotegraaf AI, Gobes-de Punder IE, Mensink M, Wardenaar F, de Vries JHM, Klein Gunnewiek JMT, Balvers MGJ en Terink R

Verschijningsdatum

Juli 2023

Type

Vakmedia

Bron

PosterPitch Voeding NL

Auteur(s)

de Smit T, Kruit A, Bergen R, Houben J, Menkveld M en Geleijnse M

Korte toelichting

Voeding en leefstijl zijn sterk geassocieerd met hard en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Lees op deze poster hoe wel voeding- en leefstijl advies kunnen implementeren in de behandeling van deze ziektes. 

Verschijningsdatum

Juni 2023

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Britisch Journal of Nutrition

Auteur(s)

De Rijk, M. G., Slotegraaf, A. I., Brouwer-Brolsma, E. M., Perenboom, C. W., Feskens, E. J., & De Vries, J. H.

Verschijningsdatum

November 2021

Contactpersoon

Emmelyne Vasse

Neem contact op

Team

Team: oa. Emmelyne Vasse (AVZ/ZGV), Anne Slotegraaf (AVZ/WUR/ZGV), Tessa de Smit (AVZ/ZGV), Marian de van der Schueren (WUR), Eva Valgaeren (ZGV/AVZ), Mirjam Holverda (ZGV/AVZ), Inez Jans (ZGV), Josine Thijssen (Rijnstate), Annemieke Kok (UMCU), Renate Winkels (AVZ/WUR), Imre Kouw (WUR/ZGV), Desiree Lucassen (WUR), Barbara van der Meij (WUR).

Subsidie

Partners

Diëtistenpraktijken: eerstelijns-, tweedelijns en online

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.