De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding en ziekte. De inhoudelijke kennis én praktische ervaring van de diëtist zijn onmisbaar in wetenschappelijk voedingsonderzoek en bij het realiseren van optimale voedingszorg. Alliantie Voeding in de Zorg bestendigt de rol van diëtetiek in voedingsonderzoek en voedingszorg in diverse projecten waarin Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, UMC Utrecht en Wageningen University & Research samenwerken.
Diëtisten weten als geen ander wat er leeft op het gebied van voeding. Juist de ervaringen en vragen uit de dagelijkse praktijk van de diëtist willen we meenemen in voedingsonderzoek. Het samenwerken met diëtisten in onderzoeksprojecten verstevigt hun positie als voedingsexpert, laat andere zorgprofessionals het belang van voeding nog beter inzien en helpt bij het toepasbaar maken van voedingskennis in de zorgpraktijk.
In onze projecten werken we samen met onderzoekers van Wageningen University & Research, waaronder de leerstoel Voeding en Ziekte en de leerstoel Diëtetiek. De kracht van de leerstoel Diëtetiek van prof. Marian de van der Schueren schuilt in het verbinden van fundamentele voedings- en medische wetenschappen en de diëtetiekpraktijk. Zo nam ze initiatief voor de start een Master Track Nutrition and Dietetics binnen de biomedische master Nutrition and Health van Wageningen University. Ook pleit ze voor meer onderzoek in de eerste lijn. Het onderzoek naar de rol van de eerstelijns diëtist bij mensen met aanhoudende klachten na COVID-19 is hier een mooi voorbeeld van.
In het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar het effect van beweeginterventie op het energieverbruik, de voedingstoestand, spiermassa en spierkracht tijdens chemoradiotherapie bij hoofd-hals kanker. Uit een eerder onderzoek bij patiënten die in het verleden zijn behandeld voor hoofd-hals kanker bleek dat mensen met die nog voedingsgerelateerde klachten ervaren geen lagere voedingskwaliteit hebben dan mensen zonder deze klachten. Verder onderzoek is nodig om dit resultaat te bevestigen.
Diëtisten van de Alliantieziekenhuizen spelen een belangrijke rol in projecten voor voedingsadvies op maat en het versterken van aandacht voor voeding in de eerste- en tweedelijnszorg, zoals via Eetscore en NutriProfiel. Via de verschillende Voed je Beter - studies onderzoeken we samen met diëtisten het effect van de Richtlijnen Goede Voeding bij mensen met hart- en vaatziekten of diabetes. Ook is in kaart gebracht wat nodig is om voedingsadviezen toepasbaar te maken in de praktijk en te laten aansluiten op de vraag van de patiënt.Binnen het project Goede Zorg Proef Je werken we aan het realiseren van een gezond voedingsaanbod in zorgorganisaties. In dit project brengt de diëtist kennis in over voeding bij ziekte, maar ook over kwaliteit, regelgeving en richtlijnen in bij de facilitaire diensten van de instellingen. Vanuit het netwerk ‘Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg’ werken diëtisten samen om kennis en ervaring uit te wisselen en uit te dragen.
De Zorgmodule Voeding biedt een handvat om binnen multidisciplinaire zorg goede afspraken te maken over de te leveren voedingszorg. De module beschrijft de norm waaraan de voedingszorg moet voldoen vanuit het perspectief van de patiënt, en benadrukt het belang van voeding en leefstijl in de behandeling voor gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven. De module wordt herzien om de voedingszorg binnen instellingen te verbeteren. Dit project wordt uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).
De NVD verzamelt knelpunten en wensen van voedingszorg om de module te actualiseren en richt zich op het vertalen van deze inzichten naar concrete aanbevelingen. De Alliantie Voeding in de Zorg maakt deel uit van de klankbordgroep. We dragen graag bij aan dit proces, om samen te zorgen voor goede voedingszorg binnen de zorg.
Type
Vakmedia
Bron
Auteur(s)
Francine Aarts van Nursing
Verschijningsdatum
September 2024
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
J. Nutr. Science
Auteur(s)
Baart AM, Slotegraaf AI, Gobes-de Punder IE, Mensink M, Wardenaar F, de Vries JHM, Klein Gunnewiek JMT, Balvers MGJ en Terink R
Verschijningsdatum
Juli 2023
Type
Vakmedia
Bron
PosterPitch Voeding NL
Auteur(s)
de Smit T, Kruit A, Bergen R, Houben J, Menkveld M en Geleijnse M
Korte toelichting
Voeding en leefstijl zijn sterk geassocieerd met hard en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. Lees op deze poster hoe wel voeding- en leefstijl advies kunnen implementeren in de behandeling van deze ziektes.
Verschijningsdatum
Juni 2023
Emmelyne Vasse
Team: oa. Emmelyne Vasse (AVZ/ZGV), Anne Slotegraaf (AVZ/WUR/ZGV), Tessa de Smit (AVZ/ZGV), Marian de van der Schueren (WUR), Eva Valgaeren (ZGV/AVZ), Mirjam Holverda (ZGV/AVZ), Inez Jans (ZGV), Josine Thijssen (Rijnstate), Annemieke Kok (UMCU), Renate Winkels (AVZ/WUR), Imre Kouw (WUR/ZGV), Desiree Lucassen (WUR), Barbara van der Meij (WUR).
Diëtistenpraktijken: eerstelijns-, tweedelijns en online
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig