Revalidatie

Optimaliseren van de voedingszorg in de revalidatie: meer onderzoek en een beter voedingsaanbod

Er is meer aandacht nodig voor voeding in de revalidatiezorg. Dit bevordert o.a. de kwaliteit van leven en het herstel na ziekte. Vanuit zowel revalidanten als zorgprofessionals groeit de behoefte aan onderbouwde voedingsadviezen en effectieve voedingsconcepten. Om dit thema onder de aandacht te brengen, heeft de Alliantie Voeding in de Zorg de Werkgroep Revalidatie & Voeding opgericht (mede vanuit Goede Zorg Proef Je).


Aanleiding 

Diederic Klapwijk, mede-oprichter Alliantie Voeding, heeft zelf ondervonden dat voeding vaak een ondergeschoven kind is in de revalidatiezorg. ’Het is vreemd te merken dat er geen aandacht is voor wat je lichaam aan voedingsstoffen nodig heeft, als er zoveel van je lichaam wordt gevraagd.’ Hierop besloot hij samen met Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding & gezondheid en mede-oprichter Alliantie om meer aandacht te vragen voor voeding in de revalidatie. In 2018 vond het eerste symposium Voeding in de Revalidatie plaats.

Werkgroep Revalidatie & Voeding

De Werkgroep Revalidatie & Voeding heeft als doel om de voedingstoestand (-status en –inname) van revalidatie patiënten binnen de Medisch Specialistische Revalidatie in kaart te brengen en te optimaliseren. Dit doen we door kennis te vergroten bij zowel patiënt als zorgprofessional, o.a. door het organiseren van events en publicaties. Andere actielijnen zijn het bevorderen van onderzoek, verbeteren van het voedingsaanbod in revalidatiecentra en het vergroten van het netwerk. De werkgroep focust zich in eerste instantie op de doelgroepen patiënten met niet aangeboren hersenletsel (NAH), dwarslaesie en oncologische revalidatie.

Gezonder voedingsaanbod

Vanuit het project Goede zorg proef je werkt de Alliantie Voeding in de Zorg aan het realiseren van een gezond voedingsaanbod voor patiënt, bezoeker en medewerker in ziekenhuizen en andere zorginstellingen zoals revalidatiecentra. We stimuleren revalidatiecentra om aandacht te hebben voor de transitie naar een gezonder voedingsaanbod. Dit doen we o.a. door te inventariseren hoe het voedingsaanbod op dit moment eruit ziet, door inzet van studententeams, en door het delen van best-practices. Studententeams zijn o.a. ingezet in MRC Doorn en Merem Revalidatie. Lees hieronder meer over deze projecten.

Projecten revalidatie Goede zorg proef je:

Projecten & resultaten 

Onderzoek voedingsadvies aan patiënten met CVA in revalidatiefase

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen onderzoeken we de inzet van Eetscore bij patiënten die een CVA hebben gehad en in de revalidatiefase zitten. Eetscore monitort de voedingskwaliteit van het voedingspatroon en geeft tips voor verbetering. Het doel is om 1) na te gaan wat de kwaliteit van het voedingspatroon is, 2) of het voedingsadvies van de Eetscore leidt tot verbetering; en 3) te evalueren hoe CVA patiënten de vragen en het advies van de Eetscore ervaren.

Inzet Eetscore bij jongeren met NAH

In het Daan Theeuwes Centrum te Woerden wordt de Eetscore ingezet bij jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) om de kwaliteit van de voeding in kaart te brengen. Middels een wetenschappelijk stage van een masterstudent wordt onderzocht of de Eetscore geschikt is voor deze doelgroep. Daarnaast is het doel om aandacht voor voeding te genereren binnen de revalidatie van deze doelgroep.

SoFit-studie: de rol van een gezondere leefstijl bij vermoeidheid na kanker

In de SoFit-studie wordt onderzocht of de vermoeidheid na (dikkedarm)kanker verminderd kan worden door het aanbieden van een leefstijlinterventie gebaseerd op de kanker preventie richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het leefstijlprogramma, wat zes maanden duurt, bestaat uit coaching op het gebied van voeding en bewegen. Ook zullen we strategieën voor gedragsveranderingen toepassen om het makkelijker te maken voor de deelnemers om de leefstijlveranderingen door te voeren. We hopen begin 2021 te kunnen starten. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het WKOF.

Contact: sofit.study@wur.nl. Zie ook: 'Gezonde leefstijl en vermoeidheid van darmkanker' (Wageningen University & Research).

Voeding bij dwarslaesie patiënten

Dit promotieonderzoek richt zich specifiek op voeding, het microbioom en neurogene darmklachten bij mensen met een dwarslaesie. Zo zal de vezel intake van patiënten met een chronische dwarslaesie geïnventariseerd worden en wordt er gekeken naar welke relatie er is tussen voeding en neurogene darmklachten. Ook zal er gekeken worden naar het microbioom van mensen met een dwarslaesie. En zal er onderzocht worden of het gebruik van probiotica, in aanvulling op het microbioom, tot minder neurogene darmklachten leidt bij dwarslaesie patiënten die antibiotica gebruiken.

Promotieonderzoek van Willemijn Faber, revalidatiearts bij Heliomare. Promotor: Ben Witteman, Copromotoren: Janneke Stolwijk, De Hoogstraat Revalidatie Utrecht; Janneke Nachtegaal, Heliomare revalidatie; Renate Winkels, Wageningen Universiteit.

Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Spinal Cord

Auteur(s)

van der Veldt N, Faber WXM, Witteman BJM, Stolwijk-Swüste JM en Nachtegaal J

Verschijningsdatum

Juli 2023

Type

Vakmedia

Bron

Rijnstate Research & Innovatie

Auteur(s)

Alliantie Voeding in de Zorg

Korte toelichting

Het is belangrijk om regelmatig te checken of patiënten na een maagverkleining, ofwel bariatrische chirurgie, gezond eten en drinken. En ervoor te zorgen dat ze levenslang gespecialiseerde voedingssupplementen gebruiken. Dat toont Laura Heusschen aan in haar promotieonderzoek. 

Verschijningsdatum

Juni 2023

Type

Overige

Bron

Alliantie Voeding in de Zorg

Korte toelichting

20 ziekenhuizen, de Voorhoede, hebben getekend om in 2022 de doelen van het Nationaal Preventie Akkoord te halen; Een gezond aanbod voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Deze Infographic laat hun resultaten zien

Verschijningsdatum

December 2022

Contactpersoon

Anne Slotegraaf

Neem contact op

Team

Menrike Menkveld-Beukers (AVZ), Gisette van Dam-Peters van Ton (AVZ), Anne Slotegraaf (WUR/AVZ), Renate Winkels (WUR), Marlies Bodde (WZA), Frans Kok, Diederic Klapwijk.

Partners

#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.