17 JUNI 2021

De invloed van darmgezondheid op je hersenen: een podcastserie

Wat heeft je eten met je hersengezondheid te maken? Kunnen voeding, probiotica en poeptransplantaties het verschil maken voor ziektes als depressie en dementie? Wageningse wetenschappers beantwoorden deze vragen in de podcastserie Van Brood tot Brein, gemaakt door vijf studenten uit het honoursprogramma van Wageningen University & Research.

De invloed van darmgezondheid op je hersenen: een podcastserie

Podcastserie Van Brood tot Brein: de wisselwerking tussen darm- en hersengezondheid

Hersengezondheid wordt door veel verschillende factoren beïnvloed en is het essentieel voor een goede kwaliteit van leven. Denk aan de ziekte van Alzheimer: die komt steeds vaker voor en veroorzaakt sterfte en een hoge ziektelast. Evenzo is darmgezondheid een complex begrip, maar de kennis over de invloed van darmmicrobiota op de hersenen neemt toe. ‘Met deze podcastserie willen we een breed publiek op de hoogte stellen van de relevantie van voeding en leefstijl op de gezondheid van de darmen en hersenen,’ vertelt Emma Aaldijk, één van de betrokken honoursstudenten. Drie docenten aan Wageningen University & Research (WUR) verhelderen elk in een eigen podcastaflevering de relatie tussen darmgezondheid en de hersenen.

Van Brood tot Brein

De drie afleveringen zijn te beluisteren op Spotify. Hieronder het overzicht:

1. Het leven in de darmen
In de darmen leven allerlei organismen, van bacteriën tot schimmels. Dat klinkt misschien eng of gevaarlijk, maar Clara Belzer, universitair hoofddocent afdeling Microbiologie legt uit hoe belangrijk die organismen voor onze gezondheid zijn.

2. Het gesprek tussen darmen en hersenen
De hersenen en de darmen ‘praten’ continu met elkaar. Hoe werkt dat? En waarom is dat belangrijk voor onze gezondheid? Universitair docent Wilma Steegenga van de afdeling Humane voeding en Gezondheid legt het uit.

3. Vergeten voorkomen met eten?
De ziekte van Alzheimer komt steeds vaker voor en is nog ongeneeslijk. Maar wat weten we over de rol van voeding? Universitair docent Ondine van de Rest van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid doet al jaren onderzoek in dit gebied en vertelt over de huidige stand van de wetenschap.

Alliantie Voeding in de Zorg

De podcast sluit goed aan bij diverse projecten die binnen Alliantie Voeding in de Zorg lopen. Darmgezondheid speelt een belangrijke rol in onze onderzoekslijnen, zoals ‘Darmaandoeningen’, ‘Ouderen en Voeding’, ‘Obesitas’ en ‘Oncologie’. Zo is de CHEMI-studie gestart, die kijkt naar de verandering in de samenstelling van darmbacteriën tijdens de behandeling van darmkanker. Binnen de Vezel-UP-studie werd onderzocht dat digitaal, gepersonaliseerd voedingsadvies helpt om mensen voldoende vezels te laten eten. Recent bracht Janssen Nederland ook een podcastaflevering uit met Ben Witteman, hoogleraar WUR en MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei: Buikspraak- het microbioom en IBD.

Dank aan Ynte Biemans, Emma Aaldijk, Jenne Meinema, Irene Bormans en Yannick van Alebeek voor het maken van deze boeiende podcastserie.

Verder lezen[3/3] #onderzoek, #lustrum | Afgelopen 15 jaar hebben we veel bereikt op gebied van persoonsgericht, wetenschappeli… https://t.co/oLd17ERz03
[2/3] #onderzoek, #lustrum | De tweede winnaar van onze onderzoeksubsidie van 10.000 euro: 🔆 Dieuwertje Kok met ha… https://t.co/jA932i0NcP

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.