In Nederland lijden ca. 1,4 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten en 1,2 miljoen mensen aan diabetes. Iemand met diabetes heeft meer kans op hart- en vaatziekten. Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij deze aandoeningen. In 2018 ondertekende de Alliantie Voeding het Nationaal Preventieakkoord. Via de thematafel overgewicht zet de Alliantie zich onder meer in voor evidence-based voedingsadvies bij obesitas en chronische aandoeningen. Obesitas-gerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, behoren tot de meest voorkomende chronische aandoeningen.
Het onderzoek van Prof. dr. Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research, richt zich op de rol van voeding en leefstijl bij preventie en behandeling van cardiometabole aandoeningen. Samen met zorgprofessionals van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het eerstelijnsnetwerk werkt ze in de Alliantie Voeding aan het integreren en evalueren van de voedingsadviezen in de zorgpraktijk.
Samen met Zorginstituut Nederland en ZonMw is de inzet van de Eetscore in de eerste- en tweedelijnszorg geëvalueerd bij patiënten met hypertensie(en bij diabetes). De evaluatie laat zien dat Eetscore voeding bespreekbaar maakt in de spreekkamer en zo het geven van voedingsadvies op maat stimuleert. Wageningen University & Research ontwikkelde en valideerde de Eetscore vragenlijst. Internist Dr. Remy Bemelmans is vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei betrokken bij het project Eetscore Transmuraal. Meer lezen >>>>
Samen met specialisten van het Rijnstate Vasculair Centrum en onderzoekers van Wageningen University & Research start onderzoek naar effectieve voedingsinterventies voor patiënten met (hoog risico op) hart- en vaatziekten. Het Rijnstate Vasculair Centrum is een expertisecentrum in de behandeling van en onderzoek naar hart- en vaatziekten.
Diabetes verhoogt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. In het Leertraject Diabetes (2017-2021), gesubsidieerd vanuit de Stichting Edema-Steernberg, wordt een aanpak ontwikkeld die patiënten helpt gezonde voedingskeuzes te maken. AIO Kristel Polhuis coördineert het project, onder begeleiding van Prof. Marianne Geleijnse en Prof. Maria Koelen van Wageningen University & Research. De focus ligt op het inpassen van veranderingen in het alledaagse eetgedrag. Alliantie Voeding biedt via haar partners een proeftuin voor pilotstudies. Ook University of Tilburg, University of Cagliari (Italië), Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM in Barcelona, Spanje), General Practices Medical Center Veluwse Poort (Ede) zijn partners in het project. Meer lezen>>>>
Rik Heijligenberg, internist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en Bob Mulder, universitair docent bij Wageningen University & Research, doen onderzoek naar de communicatie van zorgprofessionals met diabetes type 1-patiënten: hoe kunnen zij informatie over zelfregulatie het beste overbrengen op deze doelgroep? Veel patiënten hebben van jongs af aan moeten letten op wat ze eten en bepaalde voedingsmiddelen moeten laten staan. Dergelijke interventies kunnen een grote impact hebben op het welzijn van de patiënt.
Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes neemt toe in Nederland. In de GLIMP 1 studie zijn de gevolgen hiervan onderzocht olv Prof. Edith Feskens. In de GLIMP-2 studie is de rol van voeding bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes onderzocht. Deelneemsters aan GLIMP-2 zijn geworven op de afdelingen gynaecologie en interne geneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het Slingeland Ziekenhuis. Lees meer >>>>
Type
Overige
Bron
Eat2move
Korte toelichting
Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente (200-250 gram per dag) kan zorgen voor een daling van de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van docent-onderzoeker Sports & Exercise Nutrition Cindy van der Avoort van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) die hierop promoveerde aan de Radboud Universiteit. Ze deed haar onderzoek vanuit Eat2Move, de innovatiehub voor voeding en bewegen.
Verschijningsdatum
April 2022
Type
Film
Bron
SKIPR
Korte toelichting
Wat valt er nog te winnen in het drieluik-thema tussen voeding, zorg én ICT? Waarom is het belangrijk om voeding te integreren als volwaardig onderdeel van het behandeltraject? Tijdens het Health, Food & Technology-congres 2021 gingen Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg, Leonie Horne van Goede Zorg Proef Je en Charlotte Verhage, manager Foodservice bij Meander Medisch Centrum samen in gesprek hierover op initiatief van NEXUS Nederland.
Verschijningsdatum
December 2021
Type
Vakmedia
Bron
VoedingNU
Korte toelichting
Kennis en tools over leefstijlverbetering een essentieel onderdeel maken van het zorgstelsel, dat wil Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. Bijvoorbeeld door diëtisten met zogenoemde prehabilitatie-programma’s standaard in te zetten rond een operatie. Want: “Het integreren van gezonde voeding en leefstijl in het gesprek met patiënten, kan absoluut effect hebben op het beloop van een ziekte en op de kwaliteit van leven.”
Verschijningsdatum
Oktober 2021
Anne Slotegraaf, Alliantie Voeding in de Zorg
Oa: Marianne Geleijnse, hoogleraar (WUR), Kristel Polhuis, AIO (WUR), Remy Bemelmans, internist-vasculair geneeskundige (ZGV), Marcel Hovens, internist-vasculair geneeskundige (Rijnstate), Rik Heijligenberg, internist (ZGV), Anne Slotegraaf, projectmedewerker (Alliantie Voeding in de Zorg), Dr. Rahul Samlal, gynaecoloog (ZGV), Dr. Bob Mulder (WUR), Prof Maria Koelen (WUR)
Stichting Edema-Steernberg
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.