Hart- en vaatziekten & Diabetes

Voeding en leefstijl voor preventie en behandeling

In Nederland lijden ca. 1,4 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten en 1,2 miljoen mensen aan diabetes. Iemand met diabetes heeft meer kans op hart- en vaatziekten. Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij deze aandoeningen. In 2018 ondertekende de Alliantie Voeding het Nationaal Preventieakkoord. Via de thematafel overgewicht zet de Alliantie zich onder meer in voor evidence-based voedingsadvies bij obesitas en chronische aandoeningen. Obesitas-gerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten, behoren tot de meest voorkomende chronische aandoeningen.


Het onderzoek van Prof. dr. Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research, richt zich op de rol van voeding en leefstijl bij preventie en behandeling van cardiometabole aandoeningen. Samen met zorgprofessionals van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het eerstelijnsnetwerk werkt ze in de Alliantie Voeding aan het integreren en evalueren van de voedingsadviezen in de zorgpraktijk. 


Projecten en resultaten

Hypertensie – voedingsadvies op maat

Samen met Zorginstituut Nederland en ZonMw is de inzet van de Eetscore in de eerste- en tweedelijnszorg geëvalueerd bij patiënten met hypertensie(en bij diabetes). De evaluatie laat zien dat Eetscore voeding bespreekbaar maakt in de spreekkamer en zo het geven van voedingsadvies op maat stimuleert. Wageningen University & Research ontwikkelde en valideerde de Eetscore vragenlijst. Internist Dr. Remy Bemelmans is vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei betrokken bij het project Eetscore Transmuraal. Meer lezen >>>>


Voedingsinterventies

Samen met specialisten van het Rijnstate Vasculair Centrum en onderzoekers van Wageningen University & Research start onderzoek naar effectieve voedingsinterventies voor patiënten met (hoog risico op) hart- en vaatziekten. Het Rijnstate Vasculair Centrum is een expertisecentrum in de behandeling van en onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Diabetes type 2 – gezonde voedingskeuze

Diabetes verhoogt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. In het Leertraject Diabetes (2017-2021), gesubsidieerd vanuit de Stichting Edema-Steernberg, wordt een aanpak ontwikkeld die patiënten helpt gezonde voedingskeuzes te maken. AIO Kristel Polhuis coördineert het project, onder begeleiding van Prof. Marianne Geleijnse en Prof. Maria Koelen van Wageningen University & Research. De focus ligt op het inpassen van veranderingen in het alledaagse eetgedrag. Alliantie Voeding biedt via haar partners een proeftuin voor pilotstudies. Ook University of Tilburg, University of Cagliari (Italië), Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM in Barcelona, Spanje), General Practices Medical Center Veluwse Poort (Ede) zijn partners in het project. Meer lezen>>>>

Diabetes Type 1 - zelfregulatie

Rik Heijligenberg, internist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en Bob Mulder, universitair docent bij Wageningen University & Research, doen onderzoek naar de communicatie van zorgprofessionals met diabetes type 1-patiënten: hoe kunnen zij informatie over zelfregulatie het beste overbrengen op deze doelgroep? Veel patiënten hebben van jongs af aan moeten letten op wat ze eten en bepaalde voedingsmiddelen moeten laten staan. Dergelijke interventies kunnen een grote impact hebben op het welzijn van de patiënt.


Zwangerschapsdiabetes

Het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes neemt toe in Nederland. In de GLIMP 1 studie zijn de gevolgen hiervan onderzocht olv Prof. Edith Feskens. In de GLIMP-2 studie is de rol van voeding bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes onderzocht. Deelneemsters aan GLIMP-2 zijn geworven op de afdelingen gynaecologie en interne geneeskunde van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het Slingeland Ziekenhuis. Lees meer >>>>

Media & Publicaties

Type

Wetenschappelijke publicatie

Bron

Patient Education and Counseling - https://doi.org/10.1016/j.pec.2019.10.017

Auteur(s)

Polhuis CCM, Bouwman LI, Vaandrager L, Soedamah-Muthu SS en Koelen MA

Verschijningsdatum

November 2019

Type

Vakmedia

Bron

Dutch Food Week - online

Verschijningsdatum

Augustus 2019

Type

Vakmedia

Bron

ZonMW

Verschijningsdatum

Juni 2019

Contactpersoon

Anne Slotegraaf, Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Oa: Marianne Geleijnse, hoogleraar (WUR), Kristel Polhuis, AIO (WUR), Remy Bemelmans, internist-vasculair geneeskundige (ZGV), Marcel Hovens, internist-vasculair geneeskundige (Rijnstate), Rik Heijligenberg, internist (ZGV), Anne Slotegraaf, projectmedewerker (Alliantie Voeding in de Zorg), Dr. Rahul Samlal, gynaecoloog (ZGV), Dr. Bob Mulder (WUR), Prof Maria Koelen (WUR)

Subsidie

Stichting Edema-Steernberg


Partners












RT @ICDAMportal: Good news - we know you have a lot on your 'plate' at this time of year so we have extended the abstract submission deadli…
Proud! Congrats to Eric Hazebroek @vitalys @rijnstate, 👨‍🎓 Nutrition & Obesity Treatment @wur. Great inaugural lect… https://t.co/npdGqfYZcS
Alliantie Voeding in de Zorg ging in gesprek met RevaNet over een gezond voedingsaanbod. Naar betere voedingszorg i… https://t.co/cCWTVtt2cw

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.