Ongeveer 2,8 miljoen Nederlands hebben een verhoogde bloeddruk. Bij 85-95% hiervan is niet één duidelijke oorzaak bekend (primaire hypertensie). Bij de overige 5-15% is de bloeddruk verhoogd als gevolg van een ziekte (secundaire hypertensie). Een langdurig verhoogde bloeddruk verhoogt het risico op bijvoorbeeld een herseninfarct, een hersenbloeding of een hartinfarct. Andere risicofactoren zoals leeftijd, roken, voeding, alcoholgebruik en lichamelijke kunnen het risico verder verhogen. Sommige voedingsmiddelen kunnen een bijdrage leveren aan het verlagen van de bloeddruk (Richtlijnen gezonde voeding, Gezondsheidsraad 2015).
Gerda Pot, programma-coördinator Alliantie Voeding in de Zorg
Oa: hoogleraar Marianne Geleijnse (WUR), internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans (ZGV), internist-vasculair geneeskundige Marcel Hovens (Rijnstate), hoogleraar Frank Visseren (UMCU), projectmedewerker Anne Slotegraaf (AVZ), assistent professor Bob Mulder (WUR), promovendus Esther Cruijsen (WUR), diëtist Tessa de Smit (ZGV), cardioloog Tom van Loenhout (ZGV/Rijnstate en voorzitter AVZ), promovendus Lukas Hoes (UCMU), post-doc onderzoeker Lotte Koopal (UMCU), Renate Winkels, associate professor (WUR en bestuurslid AVZ), vaatchirurg Joé Kolkert (ZGV), Rieneke Terink (ZGV/sportsvalley), Eva Smit (Rijnstate), cardioloog Martin Hemels (Rijnstate), Iris van Damme (WUR), Eva van Veldhuisen (WUR)
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig