Cardiometabole ziekten

Voeding en leefstijl bij hart- en vaatziekten, diabetes, hypertensie en chronische nierschade

Ongeveer 2,8 miljoen Nederlands hebben een verhoogde bloeddruk. Bij 85-95% hiervan is niet één duidelijke oorzaak bekend (primaire hypertensie). Bij de overige 5-15% is de bloeddruk verhoogd als gevolg van een ziekte (secundaire hypertensie). Een langdurig verhoogde bloeddruk verhoogt het risico op bijvoorbeeld een herseninfarct, een hersenbloeding of een hartinfarct. Andere risicofactoren zoals leeftijd, roken, voeding, alcoholgebruik en lichamelijke kunnen het risico verder verhogen. Sommige voedingsmiddelen kunnen een bijdrage leveren aan het verlagen van de bloeddruk (Richtlijnen gezonde voeding, Gezondsheidsraad 2015).


Voed je Beter

In diverse Voed je Beter-studies kunnen ook patiënten met een hoge bloeddruk deelnemen, zoals in de Voed je Beter Hart- en vaatziekten studie, de studie ‘Zorgpad Cardiovasculair Risk Management(CVRM)’ en het praktijkonderzoek ‘De inzet van de Eetscore op de polikliniek cardiologie. Lees hier meer over deze studies.

Eetscore

In samenwerking met dr. Remy Bemelmans, internist-vasculair geneeskundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei, zijn proof-of concept studies met Eetscore gedaan. Poliklinische patiënten met een hoge bloeddruk die onder behandeling waren in Ziekenhuis Gelderse Vallei of bij een huisartsenpraktijk in de regio namen deel. Mensen met hypertensie bleken een lagere voedingskwaliteit te hebben in vergelijking met een gezonde controlegroep. Artsen gaven aan dat Eetscore hen een handvat biedt om voeding bespreekbaar te maken in de reguliere zorgsetting (Slotegraaf A, Poster VoedingNL 2021; Slotegraaf A, Poster Implementation ICDAM 2021). De studies vonden plaats binnen het project Eetscore Transmuraal, een samenwerking met Zorginstituut Nederland en ZonMW, en zorgden voor meer bewustwording en draagvlak bij zowel patiënten, zorgprofessionals als branche- en zorgorganisaties voor het gebruik van Eetscore in de zorg. Naar aanleiding van dit onderzoek is Eetscore standaard ingevoerd op de polikliniek van Ziekenhuis Gelderse Vallei.


Contactpersoon

Gerda Pot, programma-coördinator Alliantie Voeding in de Zorg

Neem contact op

Team

Oa: hoogleraar Marianne Geleijnse (WUR), internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans (ZGV), internist-vasculair geneeskundige Marcel Hovens (Rijnstate),hoogleraar Frank Visseren (UMCU), projectmedewerker Anne Slotegraaf (AVZ), assistent professor Bob Mulder (WUR), promovendus Ilse Evers (WUR), promovendus Esther Cruijsen (WUR), diëtist Tessa de Smit (ZGV), cardioloog Tom van Loenhout (ZGV/Rijnstate en voorzitter (AVZ), promovendus Nadia Bonekamp (UMCU), promovendus Lukas Hoes (UCMU), post-doc onderzoeker Lotte Koopal (UMCU), Renate Winkels, associate professor (WUR en bestuurslid AVZ), promovendus Anniek van Westing (WUR)

Subsidie

Partners


#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.