15 SEPTEMBER 2020
De enquête over het voedingsaanbod in de zorg, die vanuit het project Goede Zorg Proef Je (GZPJ) is uitgezet in alle Nederlandse ziekenhuizen, heeft van 52 ziekenhuizen data opgeleverd. Dat laat zien dat veel ziekenhuizen met dit onderwerp bezig zijn. 90% van deze ziekenhuislocaties heeft een visie op een gezond voedingsaanbod voor patiënten Voor medewerkers en bezoekers is dat ongeveer de helft, dus deze groepen verdienen de komende tijd extra aandacht. Veel instellingen willen hun visie actualiseren en vanuit de huidige of een nieuwe visie werken aan een optimalisatie van het voedingsaanbod.
Passend aanbod voor patiënten
94% van de ziekenhuislocaties geeft aan dat het voedingsconcept voor patiënten is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding. Voor patiënten met risico op ondervoeding of specifieke diëten, zoals energie- en eiwit verrijkt, natriumarm of vochtbeperkt, hebben alle ziekenhuizen een passend aanbod. In 92% van de ziekenhuislocaties worden richtlijnen voor de voedingswaarde van tussendoortjes gehanteerd, wat aansluit op het voorkomen en behandelen van ondervoeding.
Vrijwel alle ziekenhuislocaties gaven aan dat er verschillende afdelingen betrokken zijn bij de afstemming over het assortiment, in elk geval de afdelingen diëtetiek en facilitaire dienst. In driekwart van de ziekenhuislocaties wordt ook met cateraars en koks gesproken over maaltijden conform de Richtlijnen Goede Voeding. “Vanuit de Goede Zorg Proef Je expertmeeting weten we het belang van interprofessioneel samenwerken, het is bijvoorbeeld ook zinvol om een arts of zorgmedewerker te laten meedenken”, aldus Menrike.
Wat is gezond?
Het projectteam GZPJ heeft 5 werkgroepen die actief zijn om ziekenhuizen verder te ondersteunen bij het gezonder maken van het aanbod aan eten en drinken voor patiënten, medewerkers en bezoekers.
Mirjam Holverda, coördinator van de werkgroep Diëtisten binnen GZPJ en diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV), vertelt: “Dit najaar presenteren we onze factsheet Gezonder voedingsaanbod, waarin informatie over voeding gericht op patiënten, bezoekers en medewerkers in het ziekenhuis is samengebracht. Deze factsheet is ontwikkeld met diëtisten en facilitair managers van diverse organisaties.” De factsheet wordt onderdeel van de toolkit, gericht op goede voeding in de zorg. Deze toolkit zal onder andere ook een stappenplan bevatten om de voeding voor patiënten, medewerkers en bezoekers gezonder te maken.
Neem contact op met Leonie Horne om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rondom de toolkit.
Gezonde voeding voor medewerkers
Als het gaat om goede voeding in de zorg, gaat de meeste aandacht uit naar eten en drinken voor patiënten, zo blijkt uit de enquête. De werkgroep Personeelsrestaurant stimuleert en ondersteunt initiatieven om het voedingsaanbod voor medewerkers en bezoekers te verbeteren. De eerste ervaringen hiermee in Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingsziekenhuis, zijn positief. Corina Tanis, coördinator Personeelsrestaurant in ZGV: ‘Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de gratis watertappunten. Doordat we meer bewuste en gezonde keuzes aanbieden, zie je dat men mee gaat in deze verandering en op een positieve manier verrast is. Ze kunnen er niet omheen. Een broodje met gegrilde groenten en hummus blijkt ineens erg lekker te zijn!’
Wil je ook het productaanbod in je personeelsrestaurant gezonder maken? Neem dan contact op met Leonie Horne.
Samenwerken
Het realiseren van een gezond voedingsaanbod reikt verder dan de muren van het ziekenhuis. Leveranciers en cateraars zijn een belangrijke schakel in het gezonde voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Een optimale samenwerking tussen ziekenhuizen, cateraars en leveranciers is hierbij van belang. Wil je hieraan een bijdrage leveren of ervaringen delen? Neem dan contact op met Leonie Horne.
Goede Voeding en Nationaal Preventieakkoord
Goede voeding in de zorg is een van de aandachtspunten in het Nationaal Preventieakkoord (NPA), dat in 2018 is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en 70 partijen, waaronder Alliantie Voeding in de Zorg. Het project Goede Zorg Proef Je is een samenwerking van Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De expertise van o.a. Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingscentrum, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Stuurgroep Ondervoeding wordt ingezet in het project. Vanuit het project wordt al met meerdere ziekenhuizen samengewerkt. Heb je vragen of wil je meedoen? Neem dan contact op!
Meer informatie:
Volg ons op twitter: @ZorgProefJe
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.