Interview met Greet den Boon

Wat houdt je werk in?

‘Ik ben diabetesverpleegkundige bij Opella. We bieden verschillende zorgdiensten aan ruim 6000 cliënten op de Zuidelijke Veluwe, variërend van thuiszorg tot revalidatie. Het grootste deel van mijn werk bestaat uit het leveren van diabeteszorg, intramuraal en extramuraal, Opellabreed. Ik geef er ook onderwijs over, zowel binnen als buiten de organisatie, zoals op de Christelijke Hogeschool Ede. Daarnaast houd ik me op verschillende vlakken bezig met voeding, met name ondervoeding, omdat gezond eten de kwaliteit van leven van cliënten verhoogt. Daarom werk ik mee aan diverse onderzoeken en projecten via Alliantie Voeding in de Zorg.’

Kun je meer vertellen over die samenwerking met Alliantie Voeding in de Zorg?

‘Toen Alliantie Voeding in de Zorg in 2007 werd opgericht wilde Opella graag aanhaken als partner, omdat we binnen de organisatie gezonde voeding op de kaart wilden zetten. Alliantie Voeding in de Zorg heeft ons toen geholpen om een beleid te maken op ondervoeding. Zo hebben we vastgelegd dat mensen in het verpleeghuis iedere maand worden gewogen. Dat is intramuraal een grote stap geweest om ondervoeding te erkennen en te herkennen.

Ook hebben we de SNAQ geïntroduceerd, een wetenschappelijk bewezen tool om ondervoeding te signaleren en te behandelen. Met behulp van gespreksvragen brengen we de voedingstoestand heel visueel in kaart met rode, oranje en groene scores. Zo krijgt iemand een rode score als die onbedoeld meer dan zes kilo is afgevallen. Nu wordt de SNAQ standaard gebruikt bij de intake en worden de uitkomsten ingevoerd in ons rapportagesysteem, waar het een vast onderdeel is.

We werken binnen Alliantie Voeding in de Zorg ook mee aan onderzoeken en projecten. Zo deden onze cliënten en wijkverpleegkundigen mee aan onderzoek naar de effectiviteit van de ProMuscle-interventie van WUR, Wageningen University & Research, die eiwitrijke voeding combineert met krachttraining om de spiergezondheid van thuiswonende ouderen te behouden. Ik heb ze daarvoor geworven, net als voor het onderzoek Goed Gevoed in Beweging, naar het effect van de eet- en beweegadvies bij kwetsbare, thuiswonende ouderen en voor een studentenproject over de zelfmanagement van mensen met diabetes type 2 rond gezond voedingsgedrag.

Recent heeft Opella zich ook aangesloten bij Goede Zorg Proef Je, om het voedingsaanbod voor cliënten, medewerkers en bezoekers gezonder te maken. Daarbij willen we voeding in de breedste zin van het woord inzetten, waarbij we willen focussen op de beleving. Zo willen we een moestuin aanleggen waar bewoners in meehelpen. We openen ook onze deuren voor onderzoek, om toetsing in de praktijk mogelijk te maken. Zo heeft recent een studententeam van WUR een verdiepingsonderzoek uitgevoerd rondom optimalisering van voeding binnen de geriatrische revalidatiezorg. En hebben onze diëtisten laatst bij Ziekenhuis Gelderse Vallei gekeken hoe ze eiwitrijke producten inzetten. Al eerder hebben we naar hun voorbeeld onze menukaart aangepast waarop we nu ook gezonde en eiwitrijke producten uitlichten.’


Wat betekent Alliantie Voeding in de Zorg voor je werk?

‘Alliantie Voeding in de Zorg stelt ons in staat om samen te werken aan voedingsvraagstukken. Samenwerking is de sleutel, omdat je dan kennis verbindt met het werkveld, waar het gebeurt, en andersom. We hebben elkaar nodig.

Alliantie Voeding in de Zorg heeft ons ook bewust gemaakt van het belang van voeding. Doordat ze wetenschappelijke bevindingen deelt en we mee kunnen doen aan haar onderzoeken en projecten houden we binnen Opella het belang van voeding levendig en kunnen we daadwerkelijk dingen veranderen. Zonder dat hadden we niet zo veel goede ontwikkelingen doorgemaakt.’

Wat is je wens voor de toekomst?

‘Ik hoop dat voeding een grotere rol gaat spelen in scholingstrajecten voor verpleegkundigen en verzorgenden, ook in de bijscholing. Daarmee moet het kennistekort oplossen en moeten meer collega’s het belang van voeding inzien. Ik hoop dat ze gaan inzien dat voeding de kwaliteit van leven voor ouderen verbetert, waardoor ze enthousiast worden om er iets mee te doen.’

Wat wens je Alliantie Voeding in de Zorg toe?

‘Mijn wens is dat Alliantie Voeding in de Zorg input blijft krijgen vanuit alle werkvelden om onderzoek te kunnen blijven doen. En dat dat iets moois oplevert waardoor de kwaliteit van leven van ouderen verbetert. En dat Opella daar een inspirerende bijdrage in blijft leveren.’

Met wat ben je op de foto gegaan dat voor jou persoonsgericht, evidence-based voedingsadvies in de zorg symboliseert?

‘Met de SNAQ-RC die bedoeld is voor verpleeg- en verzorgingstehuizen en met de SNAQ voor thuiswonende senioren, omdat dit een wetenschappelijk bewezen tool is die ook meteen advies geeft.’

Meer lezen

Greet den Boon

Diabetesverpleegkundige Opella

#GezondeEetomgeving | De gezonde keuze de makkelijke keuze maken, dat zou toch logisch moeten zijn. Daarom is onze… https://t.co/StHRgm0JQ8
#kennisdelen, #obesitas | Wat is de beste behandeling van obesitas? Hoe word je gezond zwanger na een maagverkleini… https://t.co/RByGyoow6y
#onderwijs | Leren van elkaars discipline & kennis opdoen over voeding bij ziekte - dat is het doel van een nieuwe… https://t.co/ctBxQuSd0X

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.