Wat voor werk doe je en hoe is dat verbonden met Alliantie Voeding in de Zorg?
‘Ik ben al twintig jaar maag- darm en leverarts in Rijnstate. Ik behandel patiënten, begeleid artsen in opleiding en doe onder andere wetenschappelijk onderzoek naar de kwaliteit van leven en zorg bij coeliakie en IBD - ofwel inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Daarbij richt ik me op voeding, omdat patiënten dat belangrijk vinden binnen kwaliteit van leven en zorg. Daarnaast ben ik sinds 2019 bestuurslid bij Alliantie Voeding in de Zorg en denk ik in die rol mee over de strategie, stimulering van wetenschappelijke onderzoeken, de versterking van de verbinding met de maatschappij en maatschappelijke, landelijke en regionale partners.’
Wat betekent Alliantie Voeding in de Zorg voor je werk?
‘Toen we ons vijf jaar geleden aansloten bij Alliantie Voeding in de Zorg heeft de aandacht voor voeding binnen Rijnstate meer handen en voeten gekregen. Zo zijn er steeds meer vakgroepen en netwerken die in meer of mindere mate via Alliantie Voeding in de Zorg via samenwerking, kennisuitwisseling en ondersteuning hun aandacht voor voeding integreren in bijvoorbeeld hun patiëntenzorg en er onderzoek naar doen. De afdeling Eten en Drinken integreert bijvoorbeeld gezonde voeding via ‘Smakelijk en Gezond voor Jou’ dat voortkomt uit het project Goede Zorg Proef Je van Alliantie Voeding in de Zorg. Dit doet de afdeling voor zowel patiënten, bezoekers en medewerkers.
Via Alliantie Voeding in de Zorg heb ik een netwerk waar ik energie, enthousiasme, kennis en ideeën door krijg. Er zijn slimme en verstandige mensen bij Alliantie Voeding in de Zorg betrokken die veel van voeding weten en daar enthousiast van worden. Dat netwerk is belangrijk omdat het mij in staat stelt voeding als onderwerp van studie en zorg meer onder de aandacht brengen binnen Rijnstate en mijn verdere MDL-netwerk. Ook heeft het netwerk van Alliantie Voeding in de Zorg ervoor gezorgd dat ik meer voedingsonderzoek kan doen, zoals
naar de inzet van voedingsvragenlijst Eetscore bij mensen met IBD. Die studie heeft mooie resultaten opgeleverd en nu onderzoeken we de mogelijkheden voor verbetering van de vragenlijst, voor langetermijnonderzoek en verdere toepasbaarheid van Eetscore bij MDL-patiënten, met de inzet van Eetscore in heel Rijnstate als hoger doel.’
Wat heb je afgelopen jaren voor ontwikkelingen gezien rondom persoonsgericht, evidence-based voedingsadvies in de zorg en wat heeft Alliantie Voeding in de Zorg daaraan bijgedragen, denk je?
‘Voeding heeft meer aandacht gekregen, in de maatschappij maar ook binnen ons ziekenhuis - en met onderzoek hebben we daar als Alliantie Voeding in de Zorg aan bijgedragen. Alliantie Voeding in de Zorg heeft meer bekendheid gekregen en een groter netwerk ontwikkeld. Tegelijk is gezonde voeding een weerbarstig onderwerp, waardoor ik denk dat er te weinig veranderd is; enerzijds omdat ondanks dat je vrij makkelijk kunt uitleggen wat gezonde voeding is, die kennis niet voor iedereen toegankelijk is. Anderzijds is die kennis niet voor iedereen toepasbaar, onder andere omdat er een gigantische hoeveelheid ongezonde verleidingen in de eetomgeving zijn. Gedrag en de omgeving zijn blijkbaar moeilijk en langzaam te veranderen.’
Wat is je droom wat betreft persoonsgericht, evidence-based voedingsadvies in de zorg?
‘Dat voeding een wezenlijke pijler onder onze zorg is, dat voeding de aandacht krijgt die het verdient en dat we de kennis erover kunnen overdragen op onze patiënten en zij daar een actieve rol in spelen. Ik hoop ook dat we kennis blijven ontwikkelen door wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg, en dat ook weer kunnen toepassen in zorg en onderzoek. Ik hoop dat Alliantie Voeding in de Zorg daarin succesvol is.’
Welke rol zie je daarin voor Alliantie Voeding in de Zorg?
‘Alliantie Voeding in de Zorg is echt een prima initiatief, we zijn een slim en sterk netwerk dat vooral moet doorgaan. Tegelijkertijd moeten we ook de implementatie van kennis verder vormgeven en die ook breder maatschappelijk uitdragen, door meer maatschappelijke partners aan te spreken, bijvoorbeeld via onderzoek. Om meer maatschappelijke invloed te hebben vind ik dat we nog zichtbaarder moeten worden, want dan wordt je boodschap gehoord en heb je meer effect.’
Hoe zie je je eigen rol daarin?
‘Als heel bescheiden. Ik doe mijn best vanuit mijn professie en zet me ervoor in mijn patiënten goed te behandelen. Daarbij probeer ik wetenschappelijk onderzoek te initiëren, kennis te delen, kennis over te dragen in de verschillende verenigingen en organisaties waarin ik actief ben.’
Met wat ben je op de foto gegaan dat past bij je werk voor Alliantie Voeding in de Zorg?
‘Met een glas water, want dit is voor iedereen één van de beste persoonsgerichte, wetenschappelijk bewezen adviezen.'
Lees verder