Kanker treft een op de twee mensen in Nederland. Waarvan dikke darmkanker een van de meest voorkomende vormen is. Voeding en leefstijl spelen een rol bij het ontstaan, het ziekteverloop en het herstel van kanker.
Op veel van de vragen rondom de rol van voeding en leefstijl na de diagnose kanker is nog geen duidelijk antwoord. In het COLON (Colorectaal kanker: Observationele, LONgitudinale studie) onderzoek verzamelt Wageningen University & Research (WUR) sinds 2010 gegevens over mensen met dikke darmkanker, waaronder gegevens over voedings- en leefgewoontes. Het doel van de COLON-studie is om een wetenschappelijk onderbouwd antwoord te geven op de vraag of voeding en leefstijl effect hebben op het ziekteverloop van dikke darmkanker. De COLON-studie vormt de basis voor vervolgonderzoek- en projecten binnen de volgende thema’s:
In onze projecten zorgen we voor een sterke samenwerking tussen onderzoekers en zorgprofessionals in de regio. Zo stemmen we onderzoeksvragen af op vragen uit de zorg én vinden onderzoeksresultaten beter hun weg naar de zorgpraktijk. De projecten worden mogelijk gemaakt met steun van het programma Regio Deal Foodvalley: er lopen er diverse onderzoeken naar darmkanker, lichaamssamenstelling en energiegebruik bij kinderen met kanker, evenals de evaluatie van het prehabilitatieprogramma XtraFit in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met steun vanuit het WCRF (World Cancer Research Fund) lopen er diverse onderzoeken op het thema voeding en leefstijl bij darmkanker.
We stimuleren toepassing van bestaande en nieuwe voedingskennis in de zorg. Bijvoorbeeld in het UMC Utrecht, waar binnen het PLCRC-cohort (Prospectief Landelijk Colorectaal kanker Cohort) onderzoek wordt gedaan naar voedingsstatus en beweging. In dit cohort wordt uitgebreide data verzameld over de behandeling van darmkanker, met als doel de klinische uitkomsten te verbeteren. En in het DarmLeverCentrum (DLC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei waar het XtraFit programma loopt en in het prehabilitatieprogramma van Rijnstate. Onze onderzoekers zetten zich in om kennis te ontsluiten voor patiënten en hun naasten, via Voedingenkankerinfo.nl, en Bewegenenkanker.info, beide websites van WKOF. Hier vinden patiënten informatie over voeding en kanker die is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. In Ede is een samenwerking met het Toon Hermans huis om kankerpatiënten te ondersteunen op het thema voeding, bijvoorbeeld door ervaring op te doen in kookworkshops of in de moestuin.
Type
Wetenschappelijke publicatie
Auteur(s)
Annemieke Kok
Verschijningsdatum
December 2024
Type
Wetenschappelijke publicatie
Auteur(s)
Lisanne Renting, Nienke R K Zwart, Per Magne Ueland, Adrian McCann, Arve Ulvik, Henk K van Halteren, Floor J E Lubberman, Renate M Winkels, Ellen Kampman, Dieuwertje E Kok
Verschijningsdatum
Augustus 2024
Type
Wetenschappelijke publicatie
Auteur(s)
Anne-Sophie van Lanen, Dieuwertje E. Kok, Evertine Wesselink, Jeroen W. G. Derksen, Anne M. May, Karel C. Smit, Miriam Koopman, Johannes de Wilt, Ellen Kampman, Fränzel J. B. van Duijnhoven, on behalf of the COLON and PLCRC studies
Verschijningsdatum
Mei 2024
Gerda Pot
Prof. Ellen Kampman (WUR), Dr. Renate Winkels (WUR), Chirurg Flip Kruyt (ZGV), Dr. Fränzel van Duijnhoven (WUR), Dr. Dieuwertje Kok (WUR), Diëtist Mirjam Holverda, Fysiotherapeut Nynke Westra (ZGV), Diëtist Bettina van Embden (Rijnstate), Promovenda Judith ten Have (WUR), Promovenda Anne-Sophie van Lanen (WUR), Promovendus Niels Klaassen (WUR), Diëtist en praktijkonderzoeker Eva Valgaeren (ZGV/AVZ), Anne May (UMC Utrecht), Promovenda Nienke Zwart (WUR), Promovenda Deborah Ophoff (WUR), Apotheker Floor Lubberman (ZGV), Postdoc onderzoeker Evy Maas (WUR), Promovenda Sofie van der Zalm (WUR), Promovendus Boris Voogel (WUR), Promovendus Gnanesh Botla (WUR), Promovenda Abisola Oyelere (WUR)
Onze digitale nieuwsbrief verschijnt regelmatig