Eén op de drie volwassenen in Nederland krijgt kanker. Steeds meer mensen leven met of na kanker. Voeding en leefstijl spelen een rol bij het ontstaan, het ziekteverloop en het herstel van kanker. Onze focus is de rol van voeding en leefstijl tijdens en na de behandeling. De meer dan 30 jaar onderzoekservaring op voeding en kanker van Wageningen University & Research (WUR), olv hoogleraar Ellen Kampman, komt terug in elk project.
Naast voeding komen ook andere leefstijlfactoren in onze projecten aan bod. Ook is er veel aandacht voor gedragswetenschap en een gepersonaliseerde behandeling. ‘De behoeften en wensen van de patiënt nemen we zoveel mogelijk mee,’ aldus Renate Winkels, associate professor (WUR). ‘Het komt immers de toepassing van resultaten ten goede, bijvoorbeeld in de prehabilitatie- & leefstijlprogramma’s waar we samen met Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei en WUR aan werken: programma’s die de patiënt begeleiden in het behandeltraject met adviezen over voeding en beweging.’ Kanker en behandeling van kanker kunnen leiden tot reuk- en smaakveranderingen. Het Reuk- en Smaakcentrum onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen van deze stoornissen, om zo betere zorg voor deze patiënten te ontwikkelen. Via het Nationaal Preventieakkoord werken we aan het voorkomen en verminderen van overgewicht. ‘Overgewicht verhoogt het risico op twaalf soorten kanker, waaronder darm- en borstkanker’, lichte Renate toe.
In onze projecten zorgen we voor een sterke samenwerking tussen onderzoekers en zorgprofessionals in de regio. Zo stemmen we onderzoeksvragen af op vragen uit de zorg én vinden onderzoeksresultaten beter hun weg naar de zorgpraktijk. Onderzoekers werken samen met onder andere Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, UMCU Utrecht, fysiotherapeuten, diëtisten, huisartsen en welzijnsinstellingen. In het programma Regio Deal Foodvalley werken we onder andere aan projecten over darmkanker, lichaamssamenstelling en energiegebruik van kinderen met kanker en aan de evaluatie van het prehabilitatieprogramma XtraFit in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met steun vanuit het WCRF lopen er diverse onderzoeken op het thema voeding en leefstijl bij darmkanker, waaronder de SoFiiT studie en diverse PhD trajecten binnen de COLON studie.
We stimuleren de toepassing van bestaande en nieuwe voedingskennis in de zorg. Bijvoorbeeld via ARTZ oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het Slingeland Ziekenhuis én via het DarmLeverCentrum (DLC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat specialistische, innovatieve zorg levert op het gebied van darm- en leverziekten. Onze onderzoekers zetten zich ook in voor Voedingenkankerinfo.nl, een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF): hier vinden patiënten informatie over voeding en kanker die is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. In Ede is een samenwerking met het Toon Hermans huis om kankerpatiënten te ondersteunen op het thema voeding, bijvoorbeeld door ervaring op te doen in kookworkshops of in de moestuin.
Type
Vakmedia
Bron
VoedingNu
Verschijningsdatum
Juni 2022
Type
Vakmedia
Bron
VoedingNu
Korte toelichting
Het aantal mensen dat een kankerdiagnose krijgt stijgt de komende tien jaar explosief. Een gezonde leefstijl is niet alleen belangrijk bij de preventie van kanker, maar ook tijdens de behandeling. Onderzoek toont voorzichtig aan dat wanneer patiënten fitter een behandeling in gaan, ze die beter doorstaan en voorspoediger herstellen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate worden patiënten voorafgaand aan een oncologische operatie intensief begeleid binnen een zogenaamd prehabilitatieprogramma, met veelbelovend resultaat.
Verschijningsdatum
November 2022
Type
Wetenschappelijke publicatie
Bron
The Journal of Biological and Medical Rhythm Research
Auteur(s)
Pot, G.
Verschijningsdatum
Mei 2021
Prof. Ellen Kampman (WUR)
Prof. Ellen Kampman (WUR), Dr. Renate Winkels (WUR), Flip Kruyt, chirurg (ZGV), Dr. Ernst Spillenaar-Bilgen, chirurg (Rijnstate), Dr. Fränzel van Duijnhoven (WUR), Dr. Dieuwertje Kok (WUR), Prof. Wim van Harten (Rijnstate), Dr. Tjarda van Heek, chirurg (ZGV), Diëtitst Mirjam Holverda, Fysiotherapeut Nynke Westra (ZGV), Diëtist Bettina van Embden (Rijnstate), Promovendus Judith ten Have (WUR), Promovendus Anne-Sophie van Laanen (WUR), Promovendus Niels Klaassen (WUR), Diëtist en pratkijkonderzoeker Eva Valgaeren (ZGV/AVZ)
Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.