Oncologie

Aandacht voor voeding & leefstijl: als preventie én tijdens behandeling en herstel.

Eén op de drie volwassenen in Nederland krijgt kanker. Steeds meer mensen leven met of na kanker. Voeding en leefstijl spelen een rol bij het ontstaan, het ziekteverloop en het herstel van kanker. Onze focus is de rol van voeding en leefstijl tijdens en na de behandeling. De meer dan 30 jaar onderzoekservaring op voeding en kanker van Wageningen University & Research (WUR), olv hoogleraar Ellen Kampman, komt terug in elk project. 


Naast voeding komen ook andere leefstijlfactoren in onze projecten aan bod. Ook is er veel aandacht voor gedragswetenschap en een gepersonaliseerde behandeling. ‘De behoeften en wensen van de patiënt nemen we zoveel mogelijk mee,’ aldus Renate Winkels, associate professor (WUR). ‘Het komt immers de toepassing van resultaten ten goede, bijvoorbeeld in de prehabilitatie- & leefstijlprogramma’s waar we samen met Rijnstate, Ziekenhuis Gelderse Vallei en WUR aan werken: programma’s die de patiënt begeleiden in het behandeltraject met adviezen over voeding en beweging.’ Kanker en behandeling van kanker kunnen leiden tot reuk- en smaakveranderingen. Het Reuk- en Smaakcentrum onderzoekt oorzaken, gevolgen en werkingsmechanismen van deze stoornissen, om zo betere zorg voor deze patiënten te ontwikkelen. Via het Nationaal Preventieakkoord werken we aan het voorkomen en verminderen van overgewicht. ‘Overgewicht verhoogt het risico op twaalf soorten kanker, waaronder darm- en borstkanker’, lichte Renate toe.

Zorg en wetenschap verbinden

In onze projecten zorgen we voor een sterke samenwerking tussen onderzoekers en zorgprofessionals in de regio. Zo stemmen we onderzoeksvragen af op vragen uit de zorg én vinden onderzoeksresultaten beter hun weg naar de zorgpraktijk. Onderzoekers werken samen met onder andere Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, UMCU Utrecht, fysiotherapeuten, diëtisten, huisartsen en welzijnsinstellingen. In het programma Regio Deal Foodvalley werken we onder andere aan projecten over darmkanker, lichaamssamenstelling en energiegebruik van kinderen met kanker en aan de evaluatie van het prehabilitatieprogramma XtraFit in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Met steun vanuit het WCRF lopen er diverse onderzoeken op het thema voeding en leefstijl bij darmkanker, waaronder de SoFiiT studie en diverse PhD trajecten binnen de COLON studie.  

Kennis toepassen

We stimuleren de toepassing van bestaande en nieuwe voedingskennis in de zorg. Bijvoorbeeld via ARTZ oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate en het Slingeland Ziekenhuis én via het DarmLeverCentrum (DLC) van Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat specialistische, innovatieve zorg levert op het gebied van darm- en leverziekten. Onze onderzoekers zetten zich ook in voor Voedingenkankerinfo.nl, een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF): hier vinden patiënten informatie over voeding en kanker die is gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. In Ede is een samenwerking met het Toon Hermans huis om kankerpatiënten te ondersteunen op het thema voeding, bijvoorbeeld door ervaring  op te doen in kookworkshops of in de moestuin.

Media & Publicaties

Type

Vakmedia

Bron

Wageningen University & Research

Auteur(s)

Klaassen N, de Wit N, Witteman B, van Heek N, Valgaeren E, Rijnaarts I, de Vos W, Zoetendal E, Capuano E, Kampman E en Kok D

Korte toelichting

Voldoende vezelinname is verlaagt het risico op complicaties na een darmkankeroperatie. Wageningen University & Research is bezig met een onderzoek naar of het haalbaar is om de inname van voedingsvezels te verhogen voorafgaand aan de operatie. Ze kijken zowel naar de online tool Vezel-UP en het product WholeFiber. Lees hier meer over de opzet van de studie. 

Verschijningsdatum

Juni 2023

Type

Vakmedia

Bron

Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Korte toelichting

Lees hier de NTR van april 2023: Focus op Voeding. In dit artikel onder andere een interview met Renate Winkels, en informatie over plantaardige voeding tegen artrose, en een gezond en duurzaam voedingsaanbod.

Verschijningsdatum

April 2023

Type

Vakmedia

Bron

VoedingNu

Verschijningsdatum

Juni 2022

Contactpersoon

Prof. Ellen Kampman (WUR)

Neem contact op

Team

Prof. Ellen Kampman (WUR), Dr. Renate Winkels (WUR), Flip Kruyt, chirurg (ZGV), Dr. Ernst Spillenaar-Bilgen, chirurg (Rijnstate), Dr. Fränzel van Duijnhoven (WUR), Dr. Dieuwertje Kok (WUR), Prof. Wim van Harten (Rijnstate), Dr. Tjarda van Heek, chirurg (ZGV), Diëtitst Mirjam Holverda, Fysiotherapeut Nynke Westra (ZGV), Diëtist Bettina van Embden (Rijnstate), Promovendus Judith ten Have (WUR), Promovendus Anne-Sophie van Laanen (WUR), Promovendus Niels Klaassen (WUR), Diëtist en pratkijkonderzoeker Eva Valgaeren (ZGV/AVZ)

Subsidie

Partners



#darmkankermaand | Gezonde voeding kan in 50% van de gevallen darmkanker voorkomen. Daarom zijn we erg blij dat… https://t.co/b7AM8yTwuH
Wil je meer weten over ons onderzoek naar voeding bij ouderen en de toepassing ervan? 👉https://t.co/ObLVrGxVjy
#kennisdelen, #ouderen | De juiste voeding kan het verschil maken voor ouderen, die vaak chronische ziekten hebben.… https://t.co/bh6dxbvULs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Elke 6-8 weken verschijnt onze digitale nieuwsbrief.

Bekijk hier de laatste nieuwsbrief

Uw persoonsgegevens worden conform onze Privacy- en Cookieverklaring verwerkt. Uitschrijven kan onderaan iedere nieuwsbrief die u van ons ontvangt.